fallback

Софийският апелативен съд оправда Мария Мургина

Бившият директор на НАП беше осъдена на 4 години затвор заради злоупотреба със служебно положение

16:08 | 20.06.12 г. 3

Софийският апелативен съд (САС) оправда Мария Мургина по делото срещу нея, заведено заради злоупотреби със служебно положение по времето, когато тя беше директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Освен за злоупотреба със служебно положение, Мургина беше обвинена и за подаване на декларация с невярно съдържание, както и за заплахи към тогавашния директор на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска.

На 25 януари Софийският градски съд осъди Мургина на 4 години затвор, като я призна за виновна по две от четирите повдигнати обвинения в длъжностни престъпления, но адвокатите й обжалваха присъдата пред апелативния съд.

Мария Мургина подаде оставка на 12 февруари 2009 г., след като ДАНС й отне допуска до класифицирана информация. Тогава тя посочи като мотив за напускането неизпълнението на плана за данъчните приходи за 2008 г.

След това обаче ДАНС и прокуратурата образуваха проверки за измами с ДДС в приходната агенция, а Сметната палата – за администрирането на приходи от ДДС в НАП.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
fallback