fallback

Добрев: Законът за горите трябва да стимулира туризма

300 млн. лева би струвало на България включването в проекта "Южен поток", смята икономическият министър

13:26 | 16.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Трябва да се дадат възможности да се развива туризмът. Мисля, че законодателството, което в момента се подготвя, дава точно такива възможности за по-активно развитие на туризма", заяви в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

По думите му все по-големият интерес към зимните курорти налага да се помисли за допълнителни стимули в сектора.

На конкретния въпрос дали е „за" спорните промени в Закона за горите и възможностите за отдаване на концесия на горски земи, Добрев отговори, че подкрепя поправките, които биха „стимулирали" туризма, но без това да уврежда околната среда.

„Аз съм за всички промени, които ще дадат възможност нашите курорти да се развиват, защото през последните години зимният туризъм значително настига летния туризъм. Това е много важно, това не може да стане без възможност за развитие, разбира се без да се пренебрегват каквито и да били съображения за опазване на околната среда. Все пак облекчаването на процедурите, облекчаването на лицензионните, регистрационните режими е в положителна посока", каза още Добрев.

По думите му само за миналия зимен сезон има ръст с 15% на туристите. За цялата година се очаква увеличение на туристите с 8%.

Добрев заяви, че има рекорден брой издадени руски визи. Според него тази година туристите от Русия ще бъдат с 20% повече. Ще има и много туристи от Беларус.

Около 300 млн. лева би струвало на България включването в проекта "Южен поток" като собствени средства, заяви oще Делян Добрев. Към момента не е ясно откъде и как страната ще инвестира такива средства и преди да се върви към сключването на едно или друго споразумение, трябва да е ясно откъде ще дойдат парите, за да не се случело като с прекратения проект за АЕЦ "Белене", при който пак нямаше яснота за финансирането, но имаше сключени споразумения. 

Същевременно министърът призна, че страната предпочита тези пари да бъдат инвестирани в други енергийни проекти, а участието в газовата тръба да бъде основно със заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
fallback