fallback

Хотелите ще бъдат прекатегоризирани на всеки пет години

Законопроектът предвижда още да отпаднат режимите за категоризация на ски пистите и на плажовете

13:12 | 15.06.12 г.

С промените ще отпадне категоризацията на плажовете и ски пистите.    Снимка: БТА

Досегашните безсрочни лицензи за категоризацията на хотелите отпадат и се заменят с петгодишни. Това предвиждат промените в Закона за туризма, подготвени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и одобрени от браншовите организации, съобщиха от ведомството.

Новата регулация се обсъждаше отдавна в бранша, който протестираше срещу безсрочните договори. Мотивът за срочните разрешителни е, че с прелицензирането управителите ще бъдат принуждавани да поддържат високо качество на предлаганите услуги.

Законопроектът предвижда още да отпаднат режимите за категоризация на ски пистите и на плажовете, което според авторите на закона нямало да освободи от отговорност концесионерите, а те ще полагат необходимите грижи и ще осигуряват тяхното безопасно ползване, се посочва в съобщението на министерството.

При дискусиите по закона администрацията е постиганала консенсус с туристическия бранш и по предложеното въвеждане на туристическо райониране на страната. Целта е да се формират регионални туристически продукти, които да се рекламират и популяризират със своите специфики, поясниха от ведомството.

Проектът въвежда редица стъпки и за децентрализация в управлението на сектора и за интегриране на организациите в туристическия бранш. Проектодокументът предвижда да се разширят функциите на Националния съвет по туризъм, което ще подобри координацията в управлението на отрасъла на национално  равнище, гласят още мотивте на вносителите.

Проектозаконът разширява обхвата на общинските програми за развитие на туризма, като стимулира участието на местните организации и структури. Създава се база за формиране на национална мрежа на туристическите информационни центрове.

Текстът хармонизира със законодателството на ЕС разпоредбите за туроператорската и туристическа агентска дейност и въвежда единни критерии за извършването им.

Отчитайки новите информационни и комуникационни технологии, законопроектът допуска сключването на договор за организирано туристически пътуване с обща цена и по електронен път, както и издаването на електронен туристически ваучер и електронна резервационна бланка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
fallback