fallback

Здравната каса ще отказва плащания на болници, хванати в нарушения

Министърът на здравеопазването за първи път обяви данни от доклада от проверката в „Пирогов“, разкриващи драстични неточности в управлението

10:16 | 14.06.12 г. 2

Националната здравноосигурителна каса ще спира плащанията по клинични пътеки на всяко лечебно заведение, в което са установени сериозни нарушения на финансовата дисциплина и неточности в управлението, заяви здравният министър Десислава Атанасова пред bTV.

Тя изнесе за първи път данни от проверката, направена от министерството в Института за спешна медицинска помощ „Пирогов“. Атанасова поясни, че здравното ведомство ще прави подобни инспекции на всички болници в страната, като докладите ще бъдат предавани на прокуратурата или на инспекцията по труда според вида на установените нарушения.

Здравният министър разкри, че в "Пирогов" има съществени нарушения при обявяване на обществените поръчки, при спазване на трудовото законодателство и при подписването на гражданските договори. 

Атанасова даде пример с няколко „екзотични“ сключени договора в лечебното заведение като примерно опис и подредба на книги, за което са били похарчени 5400 лв. Отделно е плащано за консултантски договор, който да помага на пациентите да изберат какво да четат, както и на човек, който да доставя книгите до болничната стая. „Пирогов“ е имал и договор за чистенето на сняг за 7 хил. лв.

Възложен е бил и анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурените лица, за чието изработване годишно е плащано по 25 хил. лв. Сключен и бил и договор за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната електроенергия, показва още отчетът.

За две години по граждански договори са били изплатени близо 2 млн. лв., като според здравния министър "тази сума е прекалено голяма".

Проблеми са открити и при дарителските кампании. Има случаи на дарена апаратура и техника, която веднага след пристигането си в „Пирогов” се бракува. Къде отиват всички тези пари и какво се е изпълнило от договорите, не може да се каже, тъй като няма отчетност за свършеното, добави Десислава Атанасова.

В доклада са описани и случаи на нарушение на закона за обществените поръчки. Оказва се, че има фирми, които печелят конкурс, без дори да са подали документи за участие в него. Често представители на някои фирми са викани формално за дискусии, като предварително се е знаело кой ще спечели поръчката.

Проверяващите са направили 150 страници заключения, но документът все още не е изцяло завършен. Малко след началото на проверката националната здравноосигурителна каса също обяви резултатите от своята вътрешна проверка, като откри неточности в част от медицинската документация на пациентите. 

По заповед на министъра от 11 май в "Пирогов" започнаха две проверки. Едната е от НЗОК по отношение на преразхода за лекарствени средства по клинични пътеки, а инспекторатът на Министерство на здравеопазването проверява всички разходи на средства.

„Аз съм принципал на тази болница и като министър на здравеопазването се ужасявам, че такива неща се случват в момента”, каза Десислава Атанасова.

Оказва се, че има фирми, които печелят някой конкурс, без дори да са подали документи за участие в него. Често представители на някои фирми са викани формално за дискусии, като предварително се е знаело кой ще спечели поръчката, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
fallback