fallback

Еколози настояват за ОВОС при изгарянето на отпадъците в столичната ТЕЦ

След изграждането на завода за отпадъци пресованите блокчета ще бъдат изгаряни в пещите на топлоцентралата

14:48 | 13.06.12 г.

Необходимо е да се направи задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при предстоящото изгаряне на пресованите RDF-блокчетата с отпадъци, които ще излизат новия завод за отпадъци и които ще се преработват от "Топлофикация София".

Това съобщи пред журналисти Александър Каракачанов, председател на Зелената партия и част от новосформирания Граждански екологичен обществен съвет (ГЕОС), предаде БТА.

Според експертното становище на еколозите при изгарянето на преработените отпадъци в атмосферата ще се изхвърлят опасни вещества и емисии. Самият процес ще струва неоправдано скъпо, ще се наложи и  допълнително преоборудване или спиране на ТЕЦ-а, ако наистина се въведат необходимите превантивни мерки срещу замърсяването, коментира още активистът.

Очаква се инсталацията за "механично-биологично третиране" на завода да образува годишно 126 000 тона от отпадъка RDF.

На въпроса защо проектът е получил одобрението на Европейската комисия, щом според тях е опасен, екоактивистът обясни, че "от столичната община заблуждават европейските институции, като обясняват, че остатъчният RDF-отпадък ще се оползотворява и не признават за горенето му".

От гражданската организация възнамеряват да сигнализират ЕК, като в писмото си ще представят мотивите си против използването на тази технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 22.08.22 г.
fallback