fallback

Преглед на печата за 13 юни

07:40 | 13.06.12 г.

"Агрополихим" заплашва, че напуска България

в. КапиталDaIly

"Информирахме синдикатите, че ще ни се наложи да започнем преговори за масови съкращения на служителите, тъй като вече не можем да работим нормално. Ще демонтираме инсталацията и ще се изнесем в чужбина", това заяви изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров пред "Капитал Daily".

Причината за крайното изказване е, че от цели осем години предприятието за производство на азотни и фосфорни торове се опитва да достигне до фаза право на строеж за изграждането на ново депо за отпадъци. Процесът обаче е блокиран в министерството на земеделието. Компанията генерира по 60 хил. тона на месец, а старото й депо е пред запълване. За целта има постановление на Министерския съвет от 2006 г.

Александров обясни, че имат всички необходими разрешителни от Министерството на околната среда и водите, но от няколко години чакат министерството на земеделието да даде зелена светлина на строителството, тъй като земята е под тяхна юрисдикция. Специална комисия с председател, назначен от министъра на земеделието Мирослав Найденов, трябва да подготви документите за право на строеж на база оценка на терена. Финалната оценка обаче се бави.

"Гамакабел" ще съкрати 20% от персонала си

в. КапиталDaIly

Финансовите проблеми на "Гамакабел", породени от загубата на пазарен дял, вече се прехвърлят и върху персонала му. За да овладее спада в продажбите и за да ограничи разходите, ръководството на смолянското дружество за производство на кабели ще съкрати 20% от персонала си, или 40 души.

"Заради намаляване на обема на поръчките, най-вече от външните пазари, се налага съкращаване на около 20% от персонала, който към момента е 205 човека. Съкращенията започват от 18 юни и ще бъдат правени на функционален принцип и при стриктно спазване на закона, а някои служители ще бъдат пенсионирани", заяви пред "Капитал Daily" изпълнителният директор на предприятието Нено Джеврев.

Очаквано недоволство на ВЕИ бизнеса

в. КапиталDaIly

Намалените изкупни цени и възвращаемостта на проектите за електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ) се превърнаха в основни причини за критики към енергийния регулатор по време на обществено обсъждане във вторник.

Новите преференциални тарифи за екоцентралите ще влязат в сила от 1 юли. Инвеститорите отново обвиниха Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че ги определя по неясен финансов модел, който не отчита всички рискове за вложените средства.

От регулаторната комисия бяха категорични, че условията за инвестиции във ВЕИ са по-благоприятни от тези в други отрасли.

“Цанков камък” ни надува сметките за ток

в. „Стандарт”

Скандалният ВЕЦ "Цанков камък" надува сметките ни за ток, става ясно от доклада за предстоящото увеличение на цените на ДКЕВР. Въпреки че е в тестов режим и още не работи пълноценно, НЕК е вкарал в цената разходите по експлоатация на ВЕЦ-а. От своя страна регулаторът ги признава и това се превръща в една от причините за очакваното поскъпване на тока от 1 юли с 10%. Увеличението беше потвърдено отново и от председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. В същото време обаче се оказва, че "Цанков камък" продължава да изпомпва сметките на НЕК. Обектът е заложен като обезпечение на два заема от 7 банки, показва публикуван в Търговския регистър договор между НЕК и кредитните институции.

БГ паспорт срещу инвестиции

в. „Стандарт”

Чужденец може да стане български гражданин, ако е направил инвестиции у нас. Това гласят промени в Закона за българското гражданство, подготвени от Министерство на правосъдието.

Ако чужденецът е пълнолетен, неосъждан и поне 1 година е имал разрешение за пребиваване в страната, той ще може да стане българин по натурализация, ако е направил определена инвестиция.

Съвместна наредба на министрите на икономиката и на финансите ще определи каква ще бъде необходимата инвестиция. Подобна мярка за стимулиране на инвеститорите бе записана още през 2003 г. в проект за промени на Закона за българското гражданство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 18.08.22 г.
fallback