fallback

Трети пореден месец с инфлация от 1,7% на годишна база

НСИ отчете потребителска дефлация през май от 0,1%, като от началото на годината натрупаната инфлация е 1,6%

11:41 | 12.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени през май са се понижили с 0,1%, съобщи Националният статистически институт. На годишна база ръстът в цените се запазва на нивото от 1,7% за трети пореден месец. Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ) по месеци:

Графика: НСИ

Инфлацията от началото на годината е 1,6%, а за последните 12 месеца до май спрямо предходните 12 – 2,9%. С най-голямо повишение през май са цените в здравеопазването (+0,4%), а най-силно са намалели разходите за транспорт (-2,2%). През май цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти са се понижили с 0,1%, докато цените на доболничните и болничните медицински услуги са се повишили съответно с 1,7 и 7,4%.

През май цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се понижили с 0,2% спрямо април. От началото на годината инфлацията в малката кошница е 1,5%. Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-0,4%), нехранителни стоки (+0,1%) и услуги (0%).

И според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през май се отчита дефлация от 0,1% на месечна база. На годишна база инфлацията е 1,8%.

Инфлацията от началото на годината по еврометодологията е 1,2%, а за последните 12 месеца до май спрямо предходните 12 – 2,5%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
fallback