fallback

Добрев призна, че по-евтиният газ зависи от преговорите за "Южен поток"

От началото на юли ще има ново увеличение в цената на синьото гориво в страната, каза министърът на икономиката

11:10 | 11.06.12 г.

България ще получи отстъпката в цената на газа от 11,1 % със задна дата от 1 април, след като подпише окончателното инвестиционно решение за газопровода "Южен поток". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на форум "Балкански политики за зелен икономически растеж", предаде БТА.

По проекта "Южен поток" все още има отворени въпроси, които не са уточнени от акционерите в "Южен поток“ и България, припомни Добрев. 

„Тези въпроси трябва да бъдат уточнени, преди да поемем твърд ангажимент по газовия проект, който ще стане с одобрениета на инвестиционното решение на 15 ноември 2012 година. Когато уточним отворените въпроси и подпишем окончателното инвестиционно решение, ще получим отстъпката от 11,1 процента, изчислявана от 1 април“, коментира Добрев.

По предварителни изчисления отстъпката в цената на природния газ ще бъде между 115 и  120 млн. долара.

Добрев поясни още, че преговорите вървят с добри темпове, като "нямаме теми, по които не можем да постигнем съгласие".

На въпрос за покачването на цената на природния газ Добрев припомни, че от началото на юли ще има повишение, произтичащо от измененията в котировките на петрола и на долара.

"Цената на газа се определя на основата на петролните деривати и цената на долара за последните девет месеца. За този период имаме поскъпване на долара и средно увеличение на петролните деривати, така че тенденцията е по-скоро в посока нагоре", коментира Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
fallback