IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът одобри новия облигационен заем с таван до 950 млн. евро

В преговорите с банките ще се настоява за месечни лихви между 8 и 12 млн. лева, обясни финансовият министър Симеон Дянков

12:07 | 08.06.12 г. 19
Парламентът одобри новия облигационен заем с таван до 950 млн. евро

След двучасови дебати народните представители одобриха ратификацията на новия облигационен заем с размер до 950 млн. евро, с който ще бъдат погасени главницата и последната лихва по сделката с външния дълг, сключена през 2002 г., предаде БТА.

Против заема се обявиха депутатите от левицата, които оспорват не толкова решението за необходимостта от нов дълг, колкото факта, че управляващите са изхарчили фискалния резерв, стана ясно по време на дебатите.

С ратификацията на документа правителството получава карт бланш за начало на преговорите с BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank, които по думите на Дянков може да започнат до края на следващата седмица.

По време на дебатите финансовият министър Симеон Дянков обясни, че средните месечни лихви, които страната ще плаща, ще се движат между 8 и 12 млн. лева.

Вицепремиерът припомни, че емитирането трябва да стане доста преди датата на погасяване на предишното рефинансиране, за да има достатъчно спокойствие на финансовите пазари. В същото време заемът трябва да бъде взет и достатъчно близо до падежа на стария заем, за да не се плащат излишни лихви.

При обсъждането на документа бившият финансов министър Пламен Орешарски обяви, че правителството на ГЕРБ е изхарчило около 6 млрд. лева от фискалния резерв за покриване на дефицита, вместо с тях да бъде посрещнат траншът по сделката с дълга.

„Емисията е леко забавена. Опитваме се да хванем последния влак, дано да успеем предвид нервността на финансовите пазари и състоянието на южната ни съседка Гърция“, коментира още Орешарски.

По повод критиките на левицата председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че предишното правителство е трябвало да остави по-голям излишък, който да покрие дефицита при спад на икономическия растеж. „Вие изхарчихте повече пари от излишъка, който трябваше да натрупате“, обърна се тя към левицата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи операцията като крайно необходим финансов инструмент, който трябва да е на разположение на всяко правителство оттук нататък. Според него подобна успешна емисия би доведела до привличане на чуждестранни инвестиции и насърчаване на банките да намалят лихвите в страната.

„Операцията е класическа за изрязване на високия по обем падеж, управлява общия матуритет на външния дълг и не води до увеличаването му“, посочи още Костов. Въпреки че за няколко месеца дългът ще се увеличи, тъй като от пазара ще се изтеглят 950 млн. евро, бившият финансов министър смята, че този пробрем ще се нормализира при плащането на падежа по стария дълг, което ще стане на 15 януари 2013 г.

Синият лидер защити ГЕРБ по отношение на изхарчения резерв, като поясни, че няма по-нормално от това по време на криза да възникват извънредни дефицити, които да бъдат компенсирани от фискалния резерв. 

В същото време лидерът на ДСБ призова управляващите към държавническо поведение и при реализацията на ценните книжа, за да се постигне възможно най-ниската лихва.

От своя страна синият депутат Мартин Димитров коментира, че "в момента с този заем се закърпва положението". Според него трябва да се бърза със сделката, защото не се знае утре какво ще стане в ЕС, за да не се окаже, заемът да бъде взет при много тежки условия.

Депутатите от ДПС се въздържаха от подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
Сребърния фонд трябваше да заработи преди години. И трябва да спрем с тази истерия - ще станем като гърците. Ние като тях няма да станем. Ще си кретаме както до сега. Бавно и спокойно. Тук нямаме борса за да се срине всичко изведнъж. Банките са достатъчно добре защиотени законово за да фалират. Виж за хората тва е без значение. Защо се драматизират нещата? Ако дойдат други управляващи ще променят ли нещо? Мен лично ми е все тая кой е горе. Стига да не е Доган разбира се. Тъкмо поизчистиха малко от мутрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Умния, Говореше се че сребърния фонд ще КУПИ ДЦК, а не да преведем парите от него. То те така и така купуват ценни книжа, но обслужват определени кръгове. И изкарването на бизнеса на светло ти му викаш пълнене на партийна касичка не знам как да го коментирам. Защо все се правите на по католици от папата не мога да разбера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Ако пенсионната система разчита на този сребърен фонд за пенсиите на хората, е много жалко. За колко време ще стигнат тези пенсии, ако там не се вкарват пари? Мога да кажа само, че управляващите успешно потопиха България и в близко бъдеще от стабилна държава ще стане бедстваща само за 1 нощ. Гръцката криза ще ни се стори цвете. Ако плана е някоя друга държава да вземе тази територия - аз не виждам защо да се противим. и без това ни унищожиха отвътре без изобщо да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
В грешка си. Последните оповестени данни сочат 3.7млрд.лв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
amanotumnici
преди 12 години
Среб. фонд е създаден с цел да покрие разходите за пенсии след няколко години, когато ще нарастнат неимоверно много. Пенсионерите ще се увеличат още, а работещите постоянно се топят, *** се размножават. Среб. фонд не е създаден за да покрива политически харчове на партиите. Той е част от валутния борд. Това правителство, няма какво да се лъжем, опука всичко, каквото имаше до дъно. В момента се оглежда от къде още да харчи - прави нов дълг, иска заделените пари за пенсии. Няма лошо в това да харчиш, стига да имаш политика за печелене на пари, а такава няма и няма надежда, че ще има. В момента властта се занимава с това, от къде да си намери финансиране за предстоящите избори - изтиска лукойл, изтиска Гришата, явно вече бизнеса вече е изтиснат. Сега ще местят НАП и митници за да покрай хаос се отклонят определени суми, за които никой, никога няма да разбере. Това е края на управлението, сега търсят начини да се подсигурят, след като народа другата година ще бие дуспа на Тигрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 12 години
Всички знаем къде са парите - в партийната касичка : изборите пари струват , не е шега работа . А иначе наистина беше добре да се покрие 50 % от дълга за сметка на сребърния фонд или на фискалния резерв или най добре в комбинация . Макар че четох доста коментари че ако емисията е прекалено малка може да не и се обърне нужното внимание от инвеститорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Иначе мое лично мнение е, че трябваше да се освободи част от сребърния фонд така, че да има частично погасяване на този дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Ей ама колко са нагли комунистите.Официалните данни на МФ показват, че резерва е точно колкото лятото на 2009 (8 млрд) минус дефицитът на бюджета на Орешарски (- 3,2 млрд). Към днешна дата е 5 млрд.По интересен е въпроса, че септември 2008 фискалния резерв е 12 млрд., юли 8 млрд. И при това безумно предизборно харчене БГ икономика влезе в 5%-на рецесия. Ако може да обясни Орешарски къде са отишли тези пари. И не се ли оказа, че "излишъка" 2008 е лъжа, а е имало дефицит особено последното тримесечие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 24
Иван Митев
преди 12 години
Българските държавни власти поетапно поемат нов паричен дълг за да може временно да неутрализират последици от сегашно непригодно за Валутен борд държавно финансово управление.Посоченият финансов недъг е особено важна причина за развитие на стопанска криза.Новият дълг временно отлага критични държавни финансови проблеми за сметка на по-големи бъдещи щети за участници в стопански живот.Потребно е прекратяване на причина за криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още