fallback

В края на юни съгласуват поскъпването на административните услуги в София

Ще се повишат таксите за 32 съществуващи услуги и ще въведат 20 нови, потвърди зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов

14:25 | 07.06.12 г.

Поскъпването на някои от административните услуги за столицата предстои да се съгласува на 28 юни, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов пред БНР.

Промяната в таксите ще бъде само за част от услугите, които Столичната община предоставя на гражданите, уточни заместник-кметът. Предложението включва актуализиране на таксите за 32 съществуващи услуги, както и въвеждане на 20 нови.

"По предложението е работено няколко месеца и то е изготвено в резултат на анализ по различните дирекции на това, което се предлага като услуги на гражданите и разходите, свързани с предоставянето на отделната услуга. Отчита се и фактът, че голяма част от тях не са актуализирани от 2006 г.", поясни Барбалов.

В доклада си към Общинския съвет заместник-кмета по финансите предлага увеличението на таксите да е средно с 15%.

"В доклада са отразени само част от предложенията, които имахме към общината - тези, които сметнахме за най-важни", допълни още заместник-кметът по финансите. 

Сред таксите, които поскъпват, е цената на билета за Зоологическата градина.  Барбалов мотивира предложението с това, че приходите на зоопарка възлизат на 640 хил. лв. годишно, докато разходите са 2,3 млн. лв.

"Издръжката на животните е поскъпнала значително. С увеличението на таксите приходите ще достигнат 1 млн. лева, които ще са в помощ", коментира той.

Безплатно ще влизат само децата до 3 годишна възраст. По-големите деца ще плащат по 2 лв. Студентите и хората над 18 г. ще плащат по 4 лв. Само пенсионерите ще плащат както и досега - по 1 лв. Предстои да бъде въведен и абонамент за цяла година, като картата за неограничен брой посещения ще струва 50 лв.

Ще бъдат увеличени и таксите за съгласуването на улични проводи - водопровод, канал, топлопровод, газопровод, електрически кабели, улично осветлени и др. Цената им вече ще бъде 7 лв. вместо до 5 лв. Издаването на скица от кадастралния план в урбанизирана територия се увеличава с 10 лв. - на 30 лв. Нанасянето на имот и на сграда на кадастрална карта става по 7 лв. за един обект. Копието от кадастрален план вече ще струва 15 лв. във формат А4. Съгласуването на скица-проект за изменение на кадастрален план се вдига от 20 на 31 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
fallback