fallback

Промишленото производство с ръст от 1,5% през април

На годишна база индексът е на плюс за първи път от началото на годината, като увеличението е с 0,3%

12:05 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През април индексът на промишленото производство*, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства с 1,5% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо съответния месец на 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 0,3%. Месечни изменения

През април 2012 г. спрямо предходния месец увеличение е отбелязано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 6% и в преработващата промишленост -  с 1,4%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление от 6,7%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 56%, при производството на електрически съоръжения - с 9,2%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 6,1%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4,7%.

Спад е регистриран при производството на химични продукти - с 19,4%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6,9%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6,7%. През април 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повишава с 0,3% спрямо същия месец на 2011 година. Това е първи ръст за годината след пониженията за януари, февруари и март от сътветно 2,2%, 5,1% и 3,1%.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ Годишни изменения

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 4,2%, докато намаление се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,9%, и в добивната промишленост - с 5,1%. Регистриран е ръст в производството на инвестиционни продукти – 10,2%, и в производството на продукти за междинно потребление – 4,3%, докато в производството на енергийни продукти е отчетено намаление – 10,1%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 08.09.22 г.
fallback