fallback

Добрев: Някои части от „Козлодуй” могат да бъдат построени само от руснаците

Неядренета част може да бъде деверсифицирана и за нея можем да имаме друг изпълнител, поясни министърът

20:37 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател

 

Важна част от АЕЦ „Козлодуй” може да бъде построена единствено от „Атомстройекспорт” и „Росатом”. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от БНР.

По-рано днес руски информационни агенции съобщиха, че България е предложила на „Росатом” да участва в изграждането на седми блок, като цитират заместник-генералния директор на компанията Кирил Комаров.

Строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй” може да се осъществява с технологии и експертиза единствено от „Атомстройекспорт” и от „Росатом”. Това се предопределя от факта, че той ще включва готовият почти реактор, предвиден за „Белене”, коментира Добрев.

„Това е технология на „Атомстройекспорт” и на „Росатом”. Така, че ядреният остров, който е част от централата, може да бъде построен единствено от Атомстройекспорт” и „Росатом” с този реактор. Неядренета част може да бъде деверсифицирана и за нея можем да имаме друг изпълнител, стратегически инвеститор, друг партньор“, коментира министърът.

Ангажиментът за договореното намаление на цената на руския газ от 11% остава с дата 1 април, каза Добрев и обясни отново от какво зависи това. „Условието е да вземем окончателно инвестиционно решение по „Южен поток” до 15 ноември. За това трябва да се подпише допълнително споразумение, но се оказа, че в самото акционерно споразумение има редица въпроси, които са останали отворени между акционерите в „Южен поток”. Подходът, който имаме в момента, за да затворим всички тези отворени въпроси с подписването на споразумението за окончателно инвестиционно решение до 15 ноември“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
fallback