fallback

Д. Атанасова: Изборът на лекар ще става само чрез частен здравен фонд

Първо ще отпадане тази практика за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти, коментира здравният министър

10:52 | 05.06.12 г. 7

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова  Снимка: БТА

Изборът на лекар или екип в бъдеще ще е възможно само за тези пациенти, които се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга, заяви в интервю за БТА здравният министър Десислава Атанасова.

Тя ще предложи промяна в нормативната уредба така, че да се елиминира настоящата практика здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който не познава.

Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти, посочи министърът на здравеопазването.

Според здравния министър е изключително важно е да се разбере от цялото общество, че здравното осигуряване е законово задължение и тези, които не си плащат вноските, са в нарушение.

„Неплащането на осигуровките намалява постъпленията на приходи в бюджета на здравната каса, а по-големият процент здравноосигурени лица означава повече пари в бюджета на касата и съответно - по-добро финансиране и по-добро качество на здравните услуги“, обясни Атанасова. 

Наскоро Министерският съвет прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които се очаква скоро да бъдат гласувани в Народното събрание. С поправките ще се въведе изискване да се представя удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски при сделки с недвижимо имущество и превозно средство.

„Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи“, коментира здравният министър.

"Здравнонеосигурените лица най-общо се делят на три основни групи. В едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, във втората група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат. Третата група неосигурени са социално слабите хора", обобщи министърът.

Според Атанасова не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения, или не. В България, както и в повечето страни от Европейския съюз, функционира солидарна система за здравно осигуряване - плащат всички, а ползват тези, които имат нужда, посочи министърът.

Бихте ли се осигурявали в частен здравен фонд с втора вноска за здраве? Изпратете ни вашето мнение – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес -info@investor.bg. Очакваме ви! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
fallback