fallback

Делян Добрев: Русия постави нови условия по проекта „Южен поток”

България ще трябва скоростно да обмисли исканията на Москва, за да получи обещаната отстъпка за цената на природния газ

15:48 | 04.06.12 г. 6

Руската страна има нови искания по финансовия модел на проекта „Южен поток”, за да подпише споразуменията за обещаната отстъпка от 11 процента в цената на природния газ, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от БТА.

Добрев уточни, че споразуменията за намаление в цената на синьото гориво с 11% от 1 април са изпратени от „Булгаргаз” до „Газпром" преди около две седмици. Министърът потвърди, че намалението е договорено и затова на тази база се очаква и поевтиняване на топлинната енергия

Министър Добрев обаче разкри пречките, които спъват страната при вземане на окончателно инвестиционно решение за „Южен поток”. В това споразумение са се появили нови параметри, които засягат финансовия модел на проекта и които ние не можем с лека ръка да подпишем, защото искаме да защитим до максимална степен националния интерес. Руската страна обаче настоява този документ да бъде подписан от нашата страна до 15 ноември.

Добрев заяви, че България ще подпише споразумението за инвестиционно решение „тогава, когато сме сигурни, че окончателно сме защитили националния интерес, с най-добрите възможни параметри за България“.

Преди седмица министър Добрев бе на изненадващо посещение в Москва, където са се обсъждали посочените въпроси, но новите искания на Русия не бяха коментирани. Тогава Добрев съобщи, че са обсъждани само новите искания на страната ни по следващия договор за доставка на газ, който влиза в сила от началото на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 10.09.22 г.
fallback