fallback

Преглед на печата за 4 юни

07:45 | 04.06.12 г.

Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми

в. „Сега”

Подготовката на новите оперативни програми и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично.

Документите, които ще се изпълняват от поне три правителства и по същество представляват програми за реформи на цели сектори, трябва да бъдат предадени в средата на следващата година, а работата по тях още не е започнала, показа проверка на "Сега".

Така през 2013 г. правителството ще трябва едновременно да подготвя парламентарни избори, да договаря финансиране от 17 млрд. лв. и да усвои рекордна сума по настоящите оперативни програми.

Единствените ясни неща до момента са броят на оперативните програми за бъдещия период - 5 вместо досегашните 7, отговорните министерства и приблизителният ресурс, на който България може да разчита - 17 млрд. лв

Такса смет в София ще се плаща според потреблението на ток и вода

в. „Сега”

Tакса "смет" за столичани ще поскъпне с до 60%, когато общината построи завода за боклук. По план, а и за да не се загубят парите от Брюксел, съоръжението трябва да е завършено до 2014 г.

С построяването на завода обаче таксата ще се изчислява по нов начин и неизбежно ще се увеличи, признаха от "Московска" 33. "Засега сме се спрели на модел на базата на потреблението. Най-вероятно това ще са комуналните услуги - ток, вода.

Много възможно е и да се спрем на комбиниран модел - може да остане сегашният критерий на данъчната оценка, но задължително да се вмъкне и елементът на потреблението", коментира пред "Сега" общинският съветник Любомир Дацов (НДСВ).

Търсенето на земеделска земя надминава предлагането

в. „Сега”

Подобно на 2011 г., така и през тази година земеделските земи са атрактивен актив, като в определени райони търсенето дори надминава предлагането, заяви пред "Сега" председателят на Асоциацията на съсобствениците на земеделски земи Борислав Петков.

Най-желани са районите Добрич, Плевен, Велико Търново. Цените на земята са нивото на миналогодишните - от 350 до 480 лв. на декар. Добрич обаче е изключение - там цените вече надхвърлят 1000 лв. Сделки се сключват на цени между 800 и 1100 лв. на декар. Очаква се ръстът спрямо миналата година да бъде в порядъка от 5-10%, обясни Борислав Петков.

Доган бил един от десетте хидроенергетици в България

в. „Сега”

"В България има само 10 човека, които имат познания в хидроенергетиката, и Ахмед Доган е един от тях. Той има огромни познания и изпитва повече от страст към производството на ток от вода".

Това разказа пред Би Ти Ви собственикът на "Минстрой холдинг" и бивш вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов - човекът, който възнагради лидера на ДПС с 1 млн. евро хонорар като консултант по четирите проекта "Цанков камък", "Доспат", "Горна Арда" и язовир "Тунджа".

Високото възнаграждение е договорено през 2008 г., когато ДПС управляваше държавата в тройна коалиция с БСП и НДСВ. По силата на този документ лидерът на ДПС бе определен за "мениджър на проучванията" за четирите хидроенергийни обекта.

Търговци: Високи такси блокират износа на електроенергия

в. КапиталDaIly

Износът на електроенергия от България ще бъде напълно блокиран, след като от началото на юли таксата за пренос, която се заплаща на НЕК, ще бъде увеличена от енергийния регулатор, алармираха търговци на електроенергия.

По техните сметки за всеки мегават изнесена електроенергия те ще трябва да плащат допълнително 15.74 евро за услугите пренос и достъп, при положение че в момента плащат за същото 11.70 евро.

"По този начин българската електроенергия ще стане напълно неконкурентоспособна на външните пазари, тъй като цената й вече надвишава 50 евро за мегават, докато в региона е около 45 евро. С новото увеличение таксата за пренос и достъп ще достигне около 30% от цената на електроенергията", коментира председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) Владимир Дичев, който е изпълнителен директор на "ЧЕЗ трейд".

Почти изгубено финансиране

в. КапиталDaIly

България и Европейската комисия могат да влязат в съдебен спор заради спрените европейски средства за сероочистващите инсталации в пети и шести блок на ТЕЦ "Марица-изток 2".

В момента София и Брюксел преговарят за размразяване на 36 млн. евро безвъзмездна помощ. Те бяха блокирани след проверка на Европейската служба за борба с измамите (OLAF ) по сигнал за измами при избора на изпълнител на проекта - консорциум между италианската Indreko и китайската Insigma.

Според европейските регулации екосъоръженията трябваше да са налице още през 2007 г., но впоследствие държавната въглищна централа получи отсрочка до края на 2011 г.

Наплив за къщи в епицентъра

в. „Стандарт”

Къщите в епицентъра на кошмарното земетресение от 5,8 по Рихтер неочаквано се оказаха най-желани в страната. Столичани налетяха на разцепените от трусовете домове в пернишкото село Дивотино.

Опашка от чакащи за огледи се вият пред брокерските къщи. След политиците в селото обикалят софийски пенсионери и навиват стопаните да им харижат жилищата си.

Услужливо предлагат да купят пострадалите къщи, но на безценица. "Може да сме изперкали от ужаса и страха, но не чак толкова, че да им подаряваме домовете си", скочиха местните. "Дават ми 10 бона за двуетажната ми постройка. Не ги притеснявало, че едната от стените е изцяло разцепена", разказва 48-годишната Иванка Джамджийска. Жената е от най-пострадалата от страшния трус махала на Дивотино.

Туризмът скочи срещу правилата за ДДС

в. „Стандарт”

Туризмът скочи срещу новите правила за ДДС за бранша, които са в сила от 1 януари. Все още не са готови указанията за прилагане на закона за ДДС, което предизвиква истински хаос в тълкуванията на текстовете.

В процеса на работата фирмите са констатирали и друг проблем, който в ерата на електронизацията ги кара да си разменят постоянно фактури.

Причината е, че екскурзии и ваканции могат да се продават единствено с фактура на компанията, която прави продукта. У нас туроператорите, които са достатъчно големи, за да имат собствени програми, да наемат чартъри и автобуси не са толкова много.

Останалите играчи от бранша продават тези продукти, срещу съответната комисиона. Законът обаче вече ги задължава да издават на клиентите си фактура от фирмата, чийто продукт е екскурзията и да получат обратно от нея фактура за комисионата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 10.09.22 г.
fallback