fallback

Преглед на печата за 2 юни

08:58 | 02.06.12 г. 1

Жулиета Хубенова: Програмата за бизнеса тръгна и аз си тръгвам

в. Дневник

Освободената наскоро от поста заместник-министър на икономиката Жулиета Хубенова посочва в писмо, изпратено до "Дневник", че си тръгва след като е изпълнила поетия от нея ангажимент програма "Конкурентоспособност" да започне да работи по-ефективно и прозрачно в подкрепа на бизнеса. "Винаги съм казвала, че съм за кратко тук и че тръгне ли програмата, и аз си тръгвам", пише в писмото си Хубенова. Тя беше освободена от поста със заповед на премиера от 21 май с мотива, че е подала оставка по "лични причини".

В писмото си Хубенова изтъква, че когато е поела поста през януари, е поела ангажимент да се създаде единен орган по Оперативната програма, за да се опростят процедурите по управление и ускоряване на изпълнението й.  Обединени са Управляващият й орган и Междинното звено в Главна дирекция "Европейски фондове по конкурентоспособност", като така са намалени стъпките и подписите за одобрение и изплащане на субсидиите към бенефициентите, се посочва в писмото.

В писмото се подчертава и че е направена подготовка за 3 големи проекта: програмата "Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия" с финансов ресурс от 150 милиона евро за субсидии на успешно изпълнени проекти и постово финансиране в размер от 50-150 милиона евро, предоставено от Европейската банка за възстановяване и развитие; въвеждане на нов финансов продукт, с който да бъдат намалени наполовина лихвените нива по кредитите за малките и средни компании; изграждане на научно-технологичен парк, за който специално в момента е в процес на регистрация дружеството София Тех ЕАД.

"Считам, че програмата вече се "отпуши", вече се виждат реалните стъпки и е време да се заема с моите лични дела. Обичам да планирам задачите, с които се заемам. Срокът за тази задача ми беше най-рано април и най-късно септември. Радвам се че успях да се вместя по средата. В бизнеса инвеститора излиза от компанията тогава когато тя тръгва нагоре, това направих и аз", посочва Хубенова.

 

Обвързват здравните вноски с продажбата на жилището

в. Новинар

Всеки, който не си е платил здравните осигуровки, губи правото да продава жилището или колата си. Промените в Данъчно-осигурителния кодекс се предлагат на Народното събрание от правителството и бяха гласувани в здравната комисия на парламента.

Евентуалните продажби и замените на недвижимо имущество ще могат да стават само чрез представен документ от НАП за платени здравни вноски. До този момент имотите не можеха да се продават без декларация, че продавачът няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски.

По последни данни около 1 500 000 българите не са здравно осигурени. Те нямат право на безплатно лечение, а само на достъп до спешната помощ.

 

Намаляват данъка за всички хазартни оператори

в. Стандарт

Данъкът за хазарта ще бъде намален за всички оператори, а не само за онлайн игрите, обясниха депутати от ГЕРБ. Оказва се, че управляващите не могат да въвеждат диференцирана ставка за хазарта, затова в момента се обсъжда някакъв компромисен вариант за данъка.

От една страна не ни се иска да се намалява прекалено ставката, за да не се спекулира, че се свалят данъците за хазарта вместо за други приоритетни сектори. От друга страна обаче ставката трябва да е достатъчно конкурентна, за да се привлекат чужди онлайн оператори да се лицензират у нас, коментираха депутатите.

В някои европейски страни ставката за интернет залаганията е около 6-8%. Към момента се дискутират варианти от около 8-10% за данък върху хазарта у нас. В момента данъкът за хазарта е 15% върху всички направени налози.

 

Автокаското скача заради риск "земетресение"

в. Стандарт

Автокаското може да поскъпне, ако рискът „земетресение" бъде включен в полицата. Това заяви за "Дарик" главният изпълнителен директор на Алианц България Пламен Ялъмов.

Дружеството ще покрие всички щети върху автомобилите на своите клиенти, причинени от земетресението. След това ще обмисли да обнови рисковете, включени в полицата, така че и щетите, нанесени от трусовете, да бъдат покрити. Увеличението на цената на автокаското няма да е голямо заради включването на новия риск, смята Пламен Ялъмов. „Това са анализи, които актюерите трябва да направят, сега не мога да кажа колко ще се увеличи. Но не очаквам да е много, тъй като рискът земетресение в жилищните сгради е покрит риск и той не струва толкова много. Така че подобна малка разлика очаквам и в каското", обясни той.

За разлика от "Гражданската отговорност" автокаското е доброволна застраховка. Автомобил, закупен чрез лизингов договор, обаче задължително трябва има и тази полица.  

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 26.08.22 г.
fallback