fallback

Процедурата за продажба на БДЖ "Товарни превози" започва до седмица

Подготвя се документацията за покупка на нови влакове през 2014 г. Прогнозната стойност е за 600 млн. лв.

15:57 | 01.06.12 г.

Очаква се от следващата седмица да бъде стартирана процедурата за приватизация на БДЖ "Товарни превози". Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Пътят за спасяването на БДЖ в момента задължително минава през приватизацията на "Товарни превози" и през осигуряването на 300-те милиона евро за покупката на нови вагони за БДЖ "Пътнически превози", поясни още министърът.

На мониторинговия комитет по оперативна програма "Транспорт", който ще се проведе в началото на следващата седмица, ще се обсъжда проекта на БДЖ "Пътнически превози", който е бенефициент по програмата.

Подготовката на документацията е започнала, като се очаква новите вагони да бъдат доставени през 2014 г. Московски поясни, че започват предварителна работа по проекта, така че процесът с обновяването на парка да бъде завършен в срок. 

Според Московски, железниците тепърва ще придобият нов облик с помощта на безвъзмездната помощ от Европейския съюз, която се предоставя както за обновяване на парка, така и за изграждането на инфраструктурата, където ще бъдат вложени близо 1, 5 млрд. лева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 09.09.22 г.
fallback