fallback

Преглед на печата за 1 юни

07:30 | 01.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гриша Ганчев отрече, че разпродава бизнеса си

в-к Капитал Daily

Собственикът на "Литекс" Гриша Ганчев отрече пред "Капитал" разпространената по-рано днес информация, че ще разпродаде целия си бизнес в рамките на една година. Според "Дарик" Ганчев е заявил още, че се отказва и от всички свои инвестиции в спорта. На 29 май прокуратурата предяви две обвинения срещу Гачев - за заплаха за убийство към директора на НАП Красимир Стефанов и за ръководене на организирана престъпна група за източване на ДДС.

Наложена му бе и рекордната парична гаранция от половин милион лева. Междувременно Стефанов заяви, че е получи информация за заплахата за живота му от председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ Недялко Чандъров, което последният отрече. 

Председателят на БСК се оказа сътрудник на ДС

в-к Капитал Daily

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев. Той е бил вербуван през 1979 г. и е снет от отчет 1990 г., показва решението на Комисията по досиетата, обявено днес. Общо 12 души от бивши и настоящото ръководство на БСК са обявени за агенти на ДС. Проверени са 94 лица. 

"Никога не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване, при това срещу комунистическа страна", коментира Данев. Той добавя, че не е получавал възнаграждения за тази си дейност и не е писал доноси.

Експерти опровергаха Борисов за мостовете

В-к Сега

Състоянието на трите моста, за които кабинетът спешно отпусна 43 млн. лв. за авариен ремонт и поиска да заобиколи процедурата за търг по Закона за обществените поръчки, се оказа не толкова форсмажорно. Това се разбра от обясненията на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров и на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. След като установи тежкото положение на два виадукта на магистрала "Тракия" и един на "Хемус", премиерът обяви, че е загубил съня си, и предизвика преговори в парламента, които трябваше да му издействат мандат от всички партии да се премине към пряко договаряне с фирма за ремонта поради извънредни обстоятелства. Именно доказването на извънредните обстоятелства обаче се оказа не толкова лесно.

Едва 9,5% от европарите за бизнеса са реално усвоени В-к Сега След дълго отричане държавата най-накрая призна за плачевното усвояване на парите по най-важната европрограма за бизнеса - "Конкурентоспособност". В отчет пред парламентарната комисия по европейски въпроси ресорният министър Делян Добрев съобщи, че до фирмите са стигнали едва около 180 млн. лв. от програмата, чийто бюджет надхвърля 2.2 млрд. лв. Досега управляващите включваха в тези пари и все още неусвоените средства от инициативата "Джереми" в размер на 400 млн. лв. и така вдигаха процента на разплатените пари.

1,1 млрд. евро ни иска Москва за "Белене" В-к Стандарт

1,165 млрд. евро ще поиска "Росатом" от България заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Сумата ще е за поръчаното от НЕК оборудване за строителството на Втора атомна и съоръженията на площадката, които са изградени от "Атомстройекспорт" и други руски компании. Това каза за агенция Стандарт Нюз източник, близък до преговорите между работните групи.

Сумата не е окончателна и съответно не е била и представена пред българската страна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 18.08.22 г.
fallback