fallback

Безплатните карти на железничарите може да бъдат орязани от 2013 г.

Системата за безплатно пътуване струва на железницата около 250 млн. лв. годишно, каза финансовият министър Симеон Дянков

14:12 | 30.05.12 г.

Безплатните карти за пътуване с БДЖ, ползвани от настоящи и бивши служители и семействата им, са голяма тежест за бюджета на железницата, заяви министърът на финансите Симеон Дянков в Министерски съвет.

По думите му безплатните пътувания представляват проблем при планирането на пътникопотока с държавната железница по празниците и затова ще бъдат намалени драстично от следващата година. 

„В момента близо 400 хил. души използват безплатни карти за БДЖ. В цифри това са приблизително 250 млн. лева годишно, с които е ощетен бюджетът на железницата. Всичко това е част от социалната политика на правителството“, допълни  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. 

По думите на Дянков най-вероятно ще се запазят картите на експлоатационния състав, на който му е необходимо да ги ползва, но те ще са само за линиите, на които работи.

"С времето рязко трябва да се съкрати този брой, но това няма да стане в тази година. Железничарите, които ще протестират, да бъдат спокойни, че до края на тази година няма да има промяна в ползването на картите", допълни  финансовият министър.

Днес синдикатът на железничарите към КНСБ излиза на протестен митинг пред сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Минитингът е под наслов "Не на унищожаването на българската железница". От профсъюза настояват за запазване на работните места и социалните придобивки на българските железничари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 05.09.22 г.
fallback