fallback

Избран е консултантът за разделянето на електросистемния оператор от НЕК

Консорциум от четирите компании HoulihanLokey, White&Case, Entrea Capital и Kambourov&Partners ще изработи преструктурирането

10:26 | 30.05.12 г.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) определи консултанта, който ще изработи проекта за отделянето на “Електроенергийния системен оператор“ ЕАД (ЕСО) от структурата на „Националната електрическа компания“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на холдинга.

Преструктурирането ще бъде възложено на консорциума, в който влизат четирите компании HoulihanLokey, White&Case, Entrea Capital и Kambourov&Partners.

Отделянето на електросистемния оператор е свързано с изискванията на третия енергиен либеразиционен пакет, прилаган в рамките на Европейския съюз, според който се осигурява пълна независимост от доставчиците на електроенергия.

Преструктурирането на двете компании включва пълното отделяне на собствеността на електропреносната мрежа от НЕК.

От своя страна електорисистемният оператор ще консолидира в своята структура всички дейности, свързвани с изграждането, поддръжката и присъединяването на енергийните източници към електропреносната мрежа.

Операторът ще изпълнява и функциите по измерване и отчитане на електроенергията, които в момента се администрират от НЕК ЕАД.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
fallback