fallback

Здравната каса отпуска 16 млн. лв. допълнително на болниците

Средствата са за покриване на преразхода от 9 млн. лв., натрупан от лечебните заведения през първото тримесечие на годината

17:23 | 29.05.12 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще отпусне 16 млн. лв. допълнително на болниците, съобщават от пресцентъра на касата.

Решението за актуализиране на бюджетите на болниците е взето от Надзорния съвет на здравната институция на вчерашното му заседание. 

Със средствата трябва да се покрие преразходът от 9 млн. лв., който лечебните заведения реализираха през първото тримесечие на годината. Парите ще бъдат разпределени пропорционално спрямо първоначално заложените бюджети, като сумите ще са само за работа по клинични пътеки и за дейности, свързани с хемодиализа и онкология.

Допълнителният финансов ресурс е от заделен вътрешен резерв, предназначен за болнична помощ, а не от оперативния резерв на здравната каса, се уточнява в прессъобщението на здравната каса.

По предварителни данни тенденцията за преразход се запазва и през второто тримесечие, съобщават още от касата.

По повод на увеличаващите се болнични дългове днес управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков се срещна с директори на болници от Пловдивска област. На срещата с 40 ръководители на лечебни заведения от региона шефът на касата е представил новите си предложения, свързани с финансирането на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
fallback