fallback

Преглед на печата за 29 май

07:40 | 29.05.12 г.

Продажбите на фирмите за март са стигнали предкризисни равнища

в. Капитал Daily

Извънредно съживяване на оборотите през март отчита Националната агенция за приходите (НАП). Регистрираните по ДДС фирми са постигнали общи продажби за 15.2 млрд. лв., което е ръст от 24% повече спрямо февруари и с 11% повече на годишна база. Обемът им е еднакъв с този от март 2008 г.

Нарастването може да е следствие от фактори като съживено потребление, висока инфлация, както и осветяване на части от сивия сектор на икономиката. Така се увеличават и постъпленията от ДДС, които са с най-голяма тежест в общите приходи на държавата.

Потреблението със сигурност се е повишило, но не се е върнало на равнищата си преди кризата, бяха единодушни експертите, които "Капитал Daily" потърси за коментар. Според тях засега е трудно да се определи и кой е факторът с най-голямо влияние за увеличените обороти.

Розово изключение

в. Капитал Daily

Лошо и непредвидимо време, силни дъждове. В такива рискови условия за насажденията започна розоберът в района на Казанлък и Карлово. Но сивото е дотук, защото в сектора са оптимисти - производители и преработватели очакват по-добра реколта и по-високи цени за розовия цвят. Прогнозите са и за силен износ на розово масло, макар все още да е рано да се говори какви ще са цените на международните пазари. Това ще стане ясно чак юли.

По данни на розопроизводителите кампанията по прибиране на цветовете вече е започнала в повечето райони, но върви трудно заради обилните дъждове през последните дни. "Засега няма поражения по насажденията, но е възможно впоследствие да се появят", коментира Иван Колев, розопроизводител от Казанлъшко. По думите му розоберът е започнал в целия регион с изключение на някои места в община Павел баня.

Кабинетът се опитва да ограничи финансирането на НПО-та с неясни програми

в. Сега

Неправителствените организации (НПО) с неясни програми, състав и цели да спрат да получават държавна подкрепа. Това е записано в стратегия за развитие на неправителствения сектор, изготвена от работна група по инициатива на министъра на еврофондовете Томислав Дончев. В документа се казва, че много странни формирования получават субсидия от правителството, чиято издръжка не би трябвало да минава по това перо. Изрично са споменати Рилската света обител и Националният институт по стандартизация, които на практика не са граждански организации, но се финансират като такива.

Освен това фондациите със субсидия от бюджета почти всяка година са едни и същи и няма конкурсни механизми някой друг да се добере до този ресурс. Поради това се налага смяна на модела. За да стане това обаче, ще се наложат и законови промени, тъй като според сега действащото законодателство всички организации, признати за национално представителни, получават по право субсидия от държавата.

НЗОК проверява болница, управлявана от зам.-министър

в. Сега

Здравната каса проверява болницата в Русе по съмнения за източване на половин милион лева, съобщи местният в. "Утро". Проверява се периодът след 2010 г., когато директор на лечебното заведение е бил настоящият зам.-министър на здравеопазването Минчо Вичев. Одитът е по подозрения, че болницата отчита по клинична пътека "Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции" манипулации с озонотерапия, които не се плащат от НЗОК по тази пътека.

Директорът на неврохирургията в русенската болница д-р Димитър Нешев твърди, че се е консултирал с директора Вичев и е получил разрешението му да попълва документи за озонотерапия по пътеката за гръбначни операции. За миналата година болницата в Русе е отчела 209 случая по тази пътека, а от началото на 2012 г. до сега те са 69.

Е-управлението съвсем ще закъснее заради обжалване на търга

в. Сега

Стартирането на един от най-важните проекти за властта - електронното управление, ще се забави значително заради обжалване на една от петте позиции в търга за свързване на националните регистри. Консорциумът "Интрасофт-БН" подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. По график проектът трябваше да бъде готов до март 2013 г.

"Инфрасофт-БН" не успя да спечели позицията за свързване на 35 регистъра заради пропуски в документацията си. Разработването на въпросния втори лот от търга получи "ТехноЛогика", която взе 100 точки за техническа оценка и предложи цена от 3.37 млн. лв.

Реколтата удавена

в. Стандарт

Порои и градушки съсипаха реколтата. Под вода останаха надеждите за богати добиви на жито, плодове и зеленчуци. Болести заради дъждовете може да съсипят и лозята, опасяват се агрономите. Вече две седмици фермерите не успяват да влязат в нивите, за да напръскат срещу мана и плевели. Това е жесток удар за цялото ни земеделие точно когато стопаните си поеха глътка въздух, коментират от бранша.

Стихията вече вдигна цените на родния зарзават. Доматите не падат под 4 лева, а черешите държат поне 3,50 лв. в разгара на сезона. Българските зеленчуци и плодове изчезват от сергиите. Краставици от Турция и Италия, череши и ягоди от Гърция заливат пазарите. Експерти прогнозират драстичен спад на износа на земеделски стоки, на който разчита икономиката ни.

Търсим над € 200 млн. за изкуствени острови

в. Стандарт

Поморие става магнит за туристи с три изкуствени острова. Върху тях ще се построят луксозен яхтен порт, суперхотел на 30 етажа и казино. Така градът ще привлича туристическия каймак на Европа и Азия, планира общината. Островите ще са първите по рода си в акваторията на Черно море. Проектът е дело на архитект Камен Шипков, председател на поморийското сдружение "Чисто море". Според него инвестицията само в основното строителство на островите и хотелското съоръжение ще надхвърли 200 млн. евро.

"Концепцията е част от строителната програма на общината до 2015 г., все още е на идеен проект, но вече търсим инвеститори", обясни кметът на града Иван Алексиев. Марина от международен клас ще бъде изградена на крайбрежния булевард в района на старата жп гара. Островите ще бъдат на 400-500 метра от брега, където дълбочината е 5-6 метра.

Интелектуалци искат референдум за гласуването в нета

в. Новинар

Интелектуалци искат да де проведе референдум за правото на гласуване с компютър. За целта те вече са внесли уведомление в Народното събрание. Инициативният комитет от 24 май вече събира подписи в полза на идеята. В него влизат певицата Милена Славова, социологът Екатерина Маркова, Димитър Ганчева, който е главен секретар на сдружението на интернет обществото у нас и други.

Според тях така ще се ограничи купуването на гласове, както и ще се даде възможност на всички хора да гласуват, особено тези в чужбина. Това ще доведе и до по-висока избирателна активност, убедени са те.

Взеха къмпинг „Веселие” от Баневи

в. Новинар

Къмпинг „Веселие” вече не е на милионерската фамилия Баневи. Новият концесионер на созополския къмпинг е фирмата „Изи Шоп" ЕАД, която е спечелила наддаването за плажа на търг, обявен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от ведомството. Решението е от 23 май, след като спечелилата на първия тур фирма, софийската "Екомедия" ООД, се отказа. "Изи Шоп" ще стопанисва плажа за 22 920 лева с ДДС на година. До две седмици трябва да се внесе едногодишният наем, коментират от строителното ведомство.

Къмпинг „Веселие” е в залив на юг от Созопол, като си дели плажната ивица с къмпингите „Каваците” и „Смокиня”. Допреди година „Веселие” се стопанисваше от фирма „Хелио Турс”, собственост на семейство Баневи. Преди няколко години те построиха огромен хотел директно на пясъка, като по този начин отцепиха плажа и разрушиха дългогодишната традиция в този регион да се опъват палатки. За да осигурят спокойствие на гостите в бетонната сграда, концесионерите искаха по 50 лева за чадър и 30 лева за шезлонг, които винаги са по два.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 09.09.22 г.
fallback