fallback

Бизнес климатът се подобрява през май

Подобрението се дължи най-вече на по-оптимистичните нагласи в търговията на дребно, отчита Националният статистически институт

11:50 | 28.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Стопанската конюнктура в страната през май се подобрява, благодарение най-вече на по-оптимистичните нагласи в търговията на дребно, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата* се покачва с 2,8 пункта, като по отрасли се отчитат следните изменения: промишленост (без промяна), строителство (+1 пункт), търговия на дребно (+10,3 пункта), услуги (+1,8 пункта). Бизнес климат - общо:

Графика: НСИ  

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през май остава приблизително на равнището си от предходния месец.

Анкетата отчита леко подобрение на оценките на мениджърите по отношение на производствената активност на предприятията, като и очакванията им за следващите три месеца са тя да се увеличи. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки намалява поради свиване на поръчките за износ. Регистрирано е и увеличение на запасите от готова продукция. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла. Според мненията, изразени от промишлените предприемачи, продажните цени ще се увеличават през следващите три месеца. Строителство. През май съставният показател „бизнес климат в строителството”  се повишава с 1 пункт поради изместване на оценките за настоящото бизнес състояние от „добро” и „лошо”  към „задоволително” (нормално за сезона). Настоящата строителна активност се подобрява (свиването на дейността продължава да се забавя), като се  регистрира повишение и на получените нови поръчки (балансовият показател се повишава с 14,6 пункта). Анкетата отчита засилване на негативното влияние на основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла - несигурна икономическа среда, финансови проблеми, недостатъчно търсене и конкуренция в бранша. По отношение на продажните цени строителните предприемачи очакват известно намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 10,3 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Повишен оптимизъм се забелязва и в очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през май се засилва негативното въздействие на последния фактор (с 9,6 пункта). Очакванията за движението на цените в търговията на дребно през следващите три месеца са в посока на увеличение Услуги. През май съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 1,8 пункта спрямо април вследствие на подобрените оценки на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция е положителна, но в очакванията за следващите три месеца анкетата регистрира известни колебания. Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени в сектора на услугите преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.  

* Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя на бизнес климата - в промишлеността, строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, като последният показател е включен в общия динамичен ред от май 2002 година. Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Отговорите на въпросите от анкетите са представени в тристепенна категорийна скала от типа: „увеличение”, „без промяна”, „намаление”, или „над нормално”, „нормално”, „под нормално”. Балансите на оценките се изчисляват като разлика на относителните дялове по екстремните варианти на отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 11.09.22 г.
fallback