fallback

Плевнелиев пред CNN: България е икономически стабилна

Растежът не може да се базира на растящи планини от задължения за сметка на следващите поколения, заяви държавният глава

13:20 | 27.05.12 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Ройтерс

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Ралица Василева от CNN, излъчено в събота. Той призна, че безработицата в страната е висока - 11,5 процента, но, според него, перспективите са положителни. 

„Младите българи са в много различна, по-интересна и по-положителна ситуация, отколкото младите гърци, защото младите българи нямат планина от дълг. Така че те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират“, каза Плевнелиев. 

„Растежът не може да се базира на растящи планини от задължения за сметка на следващите поколения. Ръстът трябва да се базира на структурни реформи“, заяви още Плевнелиев. 

Според държавния ни глава правилният баланс за излизане от кризата е да се изразходва толкова, с колкото всяка държава разполага, а не колкото ѝ се иска. „Вероятно в момента за много страни правилната дума, за да бъдем честни, не е растеж, а напредък“, заяви още той.

„За да постигнат напредък, някои страни трябва да постигнат стабилност и след това да растат по устойчив начин. Това не е случаят с моята страна. Ние правим структурни реформи, работим усилено. Като министър аз бях и кризисен мениджър. Но ние успяхме да постигнем много стабилна микроикономическа ситуация в България и сега можем да говорим за устойчив растеж“, подчерта Плевнелиев.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 10.09.22 г.
fallback