fallback

Ц. Цачева: Криминализирането на неплащането на заплати е крайно

Председателят на парламента смята, че работодателите - длъжници на работниците трябва да се преследват по административен път и да им се налагат санкции

15:18 | 26.05.12 г. 8

Подвеждането под съдебна отговорност на работодатели - длъжници на работнци е крайна мярка и неплащането на заплати не бива да бъде определено като престъпление в Наказателния кодекс.

Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева по време на посещение в Кърджали.

По думите на Цачева неплащането на заплати е нарушение, което трябва да се преследва по административен път и на работодателите - длъжници на работниците трябва да се налагат съответните санкции.

В средата на миналата година стана ясно, че работна група към министерството на труда и социалната политика е започнала обсъждането на криминализирането на забавянето и неизплащането на заплатите.

Бяха направени и поправки в Кодекса на труда, според които работници ще могат да изискват документ за дължимите суми, който да представят в съда. С документа ще могат да се запорират имуществото и сметките на работодателя-длъжник, след което с помощта на съдебен изпълнител работниците могат да си съберат дължимите суми.

Синдикатите обаче продължават да настояват умишленото неплащане на осигуровки и на заплати да се криминализира, както и фирмите-длъжници на работниците да нямат достъп до европейски средства.

Наскоро работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали (ОЦК) внесоха декларация в парламента, в която настояват при неплащане на работните заплати и осигуровките работодателите да бъдат подвеждани под съдебна отговорност.

В тази връзка днес Цецка Цачева посочи, че Народното събрание би могло да излезе със становище по нея.

Председателят на парламента обаче подчерта, че предприятието е частна собственост, и определи ситуацията като “деликатна”.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
fallback