fallback

Преглед на печата за 24 май

08:44 | 24.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вятърни проекти за 4 млрд. лв.

в.  Капитал Daily

Въпреки законовите ограничения, които се налагат за изграждането на проекти за възобновяема енергия, и постоянната промяна на правилата, което създава несигурност за подобни инвестиции, интересът към тях не стихва. Само в Североизточна България, където има най-голям потенциал за изграждане на вятърни паркове, от началото на годината досега са одобрени инвестиционни намерения за над 1500 мегавата. Това показват публикуваните на сайта на варненската екоинспекция съобщения за одобрени оценки по въздействие на околната среда (ОВОС) на общо 12 проекта. За сравнение, размерът на тези мощности се доближава до този на АЕЦ "Козлодуй", която разполага с два блока по 1000 мегавата. Проектите, които са получили одобрение по ОВОС за по-малко от пет месеца, изглеждат внушително и на фона на реализираните за последните три години малко над 800 мегавата вятърни мощности според доклад на МИЕТ, а според Асоциацията на производителите на екологична енергия - 515 мегавата.

Защо ниските данъци не са достатъчни

в.  Капитал Daily

България е сред страните с най-ниски данъци в Европейския съюз и това е много добра предпоставка за привличане на чужди инвестиции, но не и достатъчна. Това показва проучване на "Капитал Daily". Повод е обзорът на Европейската статистическа служба - Евростат, за последните промени в данъчната политика на страните от ЕС.

Добрата новина за бизнеса е, че докато в други държави бремето се увеличава и компаниите и хората трябва да заделят по-голям дял от своите доходи за данъци, България запазва основните ставки непроменени. Така страната ни се нарежда на първите места по благоприятен данъчен режим. Ако тенденцията се запази и след кризата, това ще е допълнително конкурентно предимство в надпреварата за привличане на чужди капитали. Мениджърите на международни компании, които оперират в България, обаче твърдят, че ниските ставки далеч не са достатъчно условие.

С лека ръка държавата обеща да покрие щетите от земетресението

в. Сега

Над 60% от всичките 24 800 жилищни сгради в община Перник са пострадали от силното земетресение във вторник, съобщи вчера кметът Росица Янакиева. Управляващите пък се надпреварваха да обещават как всички ще бъдат обезщетени за щетите, но на практика това трудно може да стане, без да се наруши законът.

Финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че бюджетът разполага с 85 млн. лв. за 2012 г. за посрещане на щети от бедствия и аварии. В момента са останали 76 млн. лв. "За радост огромната част от тези пари са в наличност, имаме готовност да ги използваме, имаме финансовите експерти", добави Дянков. Според него щетите са малки от финансова гледна точка, но според Янакиева става въпрос за стотици милиони левове. Дянков обеща всички пострадали от земетресението семейства да получат по 325 лв. еднократна социална помощ. Тази помощ обаче се полага само на хора, отговарящи на условията за социалнослаби и е за покриване на неотложни нужди, например за закупуване на най-необходимото при унищожена от бедствие покъщнина. По-късно от Агенцията за социално подпомагане поясниха, че техните структури в общината ще работят и през почивните дни, но документи да подават само лицата, които нямат доходи.

България е сред страните с най-мръсни места за къпане в Европа

в. Сега

България разполага със сравнително малко места за къпане, които напълно отговарят на критериите на Европейската агенция за околна среда, стана ясно вчера. Заключението е включено в последния годишен доклад на агенцията, в който е описано качеството на водата в над 20 000 места за къпане в Европа през миналата година. В проучването са включени както морски плажове, така и различни реки и езера на Стария континент.

Страната ни попада в един списък заедно с Холандия, Латвия, Люксембург и Белгия, където качеството на водите не отговаря на нужното според евронормите ниво. Според изпълнителния директор на екоагенцията Жаклин Макглейд основните причини за замърсяване на водите в ЕС са селскостопанските дейности и отпадъчните води. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 17.08.22 г.
fallback