fallback

Щетите от земетресението ще се покрият с част от 77-те млн. лв. на държавния фонд

Правителството създаде Консултативен съвет, който ще разработва мерки за защита при кризи

14:13 | 23.05.12 г.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова прави инспекция на стената на язовир "Студена"  Снимка: БТА

Бюджетните средства, предвидени за покриване на щетите от бедствия през тази година, са приблизително 77 млн. лв., заяви министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на кабинета, предаде БТА.

Според Данков този ресурс е напълно достатъчен, за да покрие щетите от земетресението. При евентуално възникнали други природни бедствия е възможно тези средства да бъдат увеличени.

Общата сума на щетите още не е изчислена, но от първоначалните разговори с кметовете става ясно, че стойността им не е голяма, допълни Дянков. Той потвърди, че възстановяването ще започне от обществените сгради - училища, детски градини и болници.

Молбите на гражданите ще се приемат в поделенията на агенцията за социално подпомагане в 14-дневен срок, като процедурите за кандидатстване са опростени.

Дянков поясни, че ще се изискват само свидетелство за собственост на имоти плюс снимки, доказващи степента на разрушенията. Хората трябва да представят и прогнозни разчети за възстановявенето на щетите.  

На заседанието на кабинета днес беше създаден Консултативен съвет, който ще подпомага държавната политика в областта на защитата при бедствия.

Съветът ще действа постоянно и ще разработва и координира националните политики и прилагането на добрите практики, свързани с необходимите предохранителни мерки. Съветът ще разработи и стратегия за намаляване на риска от бедствия и ще координира изграждането и интегрирането на системи за мониторинг.

Председател на съвета ще бъде министърът на вътрешните работи, а секретар – директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В съвета ще участват още заместник-министри и шефове на ДАНС, Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", Агенцията за ядрено регулиране, Български Червен кръст (БЧК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българската стопанска камара (БСК) и Националното сдружение на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
fallback