fallback

Преглед на печата за 22 май

07:20 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рокадите в НАП вече стигнаха до върха

в. Капитал Daily

Заместник изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Димана Пеева ще бъде понижена до началник на дирекция. Това очаква и още един от заместниците, като все още не е решено дали това ще е Тошко Тодоров. Това съобщиха двама източници от управляващите на "Капитал Daily", запознати с подготвяните промени в приходното ведомство. Промените трябва да влязат в сила съвсем скоро. В началото на годината беше нает външен консултант, който да наблюдава процесите в НАП и да предложи план за реформа в централното управление на агенцията. Очакваше се той да подобри работата на звеното и да обвърже възнагражденията с резултатите, които се постигат. Били са набелязани две основни промени. Едната е заместниците на изпълнителния директор да се намалят до двама (в момента четирима), а втората бе териториална дирекция "Големи данъкоплатци" да се влее към централното управление.

Независими депутати искат връщане на безмитните магазини

в. Капитал Daily

Независими депутати искат безмитната търговия по сухопътните ни граници с държави извън Европейския съюз да се възстанови. Това се вижда от внесения преди 20 дни проект на изменения на Закона за безмитната търговия от народни представители, бивши членове на "Атака" и "Ред, законност и справедливост" (РЗС). Източници от финансовото министерство обаче твърдят, че поправките няма да получат подкрепа от управляващите.

Милион и едно желания

Депутатите искат всички фирми, които са осъществявали дейността си до юли 2008 г., да получат наново лицензи само с подаване на заявление до финансовия министър Симеон Дянков. Разрешителните ще бъдат безсрочни, като евентуалното им отнемане ще става възможно от 2017 г., и то само ако закриването на този тип търговия не стане приоритет на ЕС. Друг текст на законопроекта предвижда продажбите в т.нар. фришопове да се отчитат като износ за България.

"Мерцедес" оглежда завод в Мусачево

в. Стандарт

Глобалните колоси в автопроизводството "Мерцедес" и "Ауди" ще извършат собствен одит на завода за кожена тапицерия, намиращ се в село Мусачево. Концерните искат да се уверят, че всичко в завода отговаря на европейските стандарти, преди да подпишат договор за производство на кожена обвивка, предназначена за седалките на техните автомобили.

Това обясни за агенция Стандарт Нюз Димитър Владиков от Българската агенция за инвестиции. Владиков е държавният служител, работещ персонално с южноафриканската компания ALC, която е собственик на завода в Мусачево (община Елин Пелин, край София). От ноември миналата година в него работят около 500 шивачи, които изготвят кожената тапицерия за 5-а и 7-а серия на другия голям играч в автомобилната индустрия - БМВ.

Рекорден ръст по време на криза отчете пазарът на лекарства

в. Сега

Въпреки кризата и обедняването българите купуват все повече лекарства, а държавата не успява да проведе адекватна политика в сектора. През 2011 г. и потреблението, и пазарът бележат нови рекордни нива и ръст. С близо 200 млн. лв. е нараснал пазарът на лекарства у нас през 2011 г., сочат данните от годишния доклад на изпълнителната агенция по лекарствата. За м.г. у нас са продадени медикаменти на стойност 1.868 млрд. лв., докато през 2010 г. пазарът е бил за 1.670 млрд. лева. Данните се базират на информацията за продажбите на търговците на едро и включват и ДДС. Ръстът е над рамките на обичайното, тъй като в последните 10 години стойността на продадените медикаменти расте с около 150 млн. лв. на година.

Ръст за 2011 г. има и в количествата продадени лекарствени опаковки - 253 млн. срещу 243 млн. през 2010 г., като данните за по-миналата година са почти еднакви с тези от 2008 г. В предишни доклади на агенцията се обяснява, че не всички търговци предоставят данни за продажбите си и не се знае доколко ръстът е реален. Но според представители на фармацевтичния бранш в предишни години действително е имало задържане на нивото на бройката продадени опаковки.

5 месеца две министерства разиграват земеделците

в. Сега

Вече пет месеца земеделското и финансовото министерство не могат да се разберат как и кога земеделците ще могат да ползват гориво с намалена ставка на акциза, оплакаха се от Асоциацията на зърнопроизводителите вчера. В края на м. г. ЕК одобри исканите от България допълнителни 70 млн. лв., с които да се покрие част от акциза на горивата, използвани за селскостопанските дейности. През декември от агроведомството обявиха, че вече се печатат ваучери за възстановяване на акциза. Сроковете за получаване на ваучерите за гориво зависят от периода, в който ще бъдат приети необходимите промени в закона. Те предвиждат стойността на ваучерите, както и редът и сроковете, уредени със съвместна заповед на министъра на земеделието и храните и министъра на финансите.

България пак е с най-ниски данъци в ЕС

в. Сега

България отново е с най-нисък данък върху доходите, но и с най-ниски заплати в Европейския съюз. Това сочат данни от годишния доклад на Европейската комисия. 10% плосък данък е с около 4 пъти по-нисък от средните 38% за ЕС и 43% за еврозоната. След България с най-ниска ставка се облагат доходите в Чехия и Литва - 15%, а с най-висока остават в Швеция и Дания - съответно 55 и 56.5%. Страната ни заедно с Кипър има и най-нисък корпоративен данък - по 10% при средно 23.5% в ЕС.

Варненец спечели 10 милиона от фураж

в. Новинар

Доходи от 10 млн. лв. декларирал варненец пред НАП за миналата година. Крупната сума той спечелил от търговия със зърнени култури. Общо 10 са милионерите в морската столица, като в сравнение с 2010 г. са с трима повече. Това показва обработката на данъчните декларации, подадени до момента.

Най-богатият в града е декларирал прихода си от 10 млн. лв. по електронен път. Той е внесъл авансово налог в държавната хазна и се е възползвал от 5% отстъпка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:16 | 28.08.22 г.
fallback