fallback

Преглед на печата за 21 май

07:45 | 21.05.12 г.

Валентин Захариев ще съди държавата заради натиск

в. КапиталDaIly

"Бившият собственик на "ГОРУБСО - Мадан" Валентин Захариев смята да съди държавата за оказания му натиск да продаде на безценица добивното си предприятие", съобщи източник на "Капитал Daily", близък до подготовката на делото. Самият Захариев не беше открит за коментар, а на телефона в офиса на холдинга му "Интертръст" в петък не отговаряше никой.

Преди месец маданската фирма премина в ръцете на обединението "Върба - Батанци", в което акционери са "Минстрой холдинг" и "КЦМ-2000".

Това стана с активното посредничество на няколко министри и на самия премиер, след като миньорите спряха работа заради неизплатени заплати, а банките кредиторки поискаха гаранции, че ще си получат парите.

Изпълнителният директор на "Интертръст" напусна

в. КапиталDaIly

Смятаният за дясна ръка на Валентин Захариев - Роберто Младенов, е бил освободен от поста член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Интертръст холдинг".

Решението е взето на общо събрание на акционерите в началото на май, но все още предстои да бъде вписано, показва справка в Търговския регистър.

Информацията беше потвърдена от самия Младенов. "Не работя за Валентин Захариев от 2 май. Оттеглих се по своя инициатива, като изтъкнах лични причини за това", уточни той.

Метро на половин цена

в. КапиталDaIly

Силната конкуренция доведе до почти двойно по-ниска цена за последната отсечка на метрото със сигурно европейско финансиране. При очаквана стойност от 130 млн. евро най-ниските цени за продължението на линията от "Цариградско шосе" до летището са за около 136 млн. лв.

Това стана ясно при отварянето на ценовите предложения на кандидатите да строят 5-километровия участък.

Участъкът е разделен на три отсечки – от "Цариградско шосе" до бул. "Цветан Лазаров" и "Димитър Списаревски" с дължина 1046 метра и една метростанция, втората е до ул. "Поручик Неделчо Бончев" и е дълга 1825 метра. 

Държавата не е осребрила нито лев от отнетото престъпно имущество

в. „Сега”

Държавата не е осребрила нито един лев от отнетото през миналата година престъпно имущество. Това съобщиха експерти към парламентарната комисията за борба с корупцията пред "Сега". Те са получили информация от Националната агенция по приходите, която се разпорежда с отнетото имущество.

Според експертите основният проблем е, че на обявените търгове за отнетите имоти на известни престъпници не се е явил нито един желаещ. За 2011 г. комисията отчете отнети имоти за 9 355 364 лв.

Но според запознати реално отнетото е за около 11 млн. лв., тъй като около 2.5 млн. лв. от м.г. са прехвърлени за първите месеци на 2012 г. Причината е, че от началото на тази година работата на комисията е неефективна.

Държавата доплаща 187 млн. лв. за най-ниските пенсии

в. „Сега”

Броят на пенсионерите, които получават минималната пенсия за 2011 г., без да имат достатъчно осигурителен принос, през 2011 г. се запазва почти непроменен от 534 000 души спрямо предходната година.

Изплащането на разликата е струвало на бюджета 187 млн. лв. - по 15.6 млн. лв. на месец, сочи отчетът на НОИ.

Това е малко по-малко, отколкото през 2010 г., когато хазната е дотирала най-ниските пенсии със 188.4 млн. лв.

Никакви приходи не са постъпили в Сребърния фонд през 2012 г.

в. „Сега”

От началото на годината до края на април в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система не е постъпил нито лев и средствата в него са замръзнали на под 1.777 млрд. лв., показва статистиката на финансовото министерство.

От ведомството на вицепремиера и шеф на УС на т.нар. Сребърен фонд Симеон Дянков, уточняват, че причината е в нулевите лихвени проценти на БНБ, където са вложени парите.

През 2011 г. обаче за същия период във фонда влязоха 1.1 млн. лв. само от лихви, след като средствата специално бяха депозирани в нови, по-дългосрочни депозити, за по-голяма доходност.

И електромобилите попаднаха сред приоритетите на кабинета

в. „Сега”

Изграждането на зарядни станции за електромобилите трябва да бъде един от приоритетите, по които страната ни да получи финансиране пред следващия програмен период 2014-2020 г., обяви екоминистърът Нона Караджова.

Според нея първото нещо, което трябва да се финансира, е изграждането на мрежа от зарядни устройства, тъй като в момента това е проблем.

А причината е, че дори и българите да разполагат с ековозила, то все още на пръсти се броят местата, на които могат да ги захранят.

Караджова обаче не се зае да отговори на въпроса дали ще има данъчни облекчения за хората, които са купили подобни коли. среда.

България с повече газ в Черно море от Румъния

в. „Новинар”

България ще има газов интерконектор, като изграждането му може да стане до края на 2014 година. Това заяви министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев пред БНР.

Съоръжението обаче ще е реална алтернатива, когато има количества газ, които да бъдат доставени в България, уточни той.

Министърът допълни, че през 2018 г. ще започне добивът на газ в Каспийския регион, който ще бъде около 17 млрд. куб.м. От тях 6 млрд. са предвидени за Турция. Очакват се значителни залежи от газ за страната ни в Черно море, подчерта той.

Търсят стопани за 1/3 от плажовете у нас

в. „Новинар”

Общо 80 от 209 плажа у нас нямат стопани, сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На концесия са 60 от крайбрежните ивици в страната, а под наем - 69.

В момента има процедури за “Панорама” във Варна, като началната цена е 25 600 лв. За къмпинг “Европа” в Поморие пък сумата е 4845 лв., а за плажа на Каварна – 35 800 лева.

От областната управа в Добрич вече обявиха за неохраняеми 21 плажа. Морската столица пък търси стопани за 5 от пясъчните си ивици.

Междувременно стана ясно, че наемателите на опустошените плажове от морските бури през февруари няма да получат компенсации от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
fallback