fallback

Изграждането на газова връзка с Турция се отлага

След вчерашната си среща с колегата си Реджеп Ердоган премиерът Бойко Борисов обясни, че интерконекторната връзка е „далеч от реалността"

10:23 | 19.05.12 г.

България засега няма да може да получава синьо гориво от Катар и други азиатски държави през газопреносната мрежа на Турция, стана ясно след тристранната среща на министър-председателя Бойко Борисов с турския му колега Реджеп Таип Ердоган и шейх Хамад бин Джасим ал Тани Катар вчера, съобщава bTV.

Българският премиер заяви, че интерконекторните връзки с Турция са „далеч от реалността".

Очакваше се, че сред основните теми за разговор между тримата ще бъде разнообразяване на източниците за доставка на газ и бъдещото изграждане на газова връзка между България и Турция. До споразумение обаче не се стигна.

„Интерконекторните връзки са далеч от реалността по простата причина, че това, което Турция може да даде като диверсификация на газ, са малки количества и то при критични за България ситуации. Що се отнася до възможността за получавене на доставки от Катар, това е невъзможно, защото нашият район не е сред потенциалните им пазари", каза премиерът.

Отказът за изграждане на газова връзка с Турция идва само месец, след като икономическият министър Делян Добрев обясни, че 2014 година е реалистичен срок това да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
fallback