fallback

Засилва се износът на птичи продукти извън Евросъюза

През миналата година фонд „Земеделие“ е изплатил над 1,2 млн. лв. експортни субсидии за бранша

14:09 | 15.05.12 г.

През последните три години българските птицевъди са засилили експорта си за държави извън Европейския съюз, субсидиран от Еврокомисията с цел разширяване на пазарите извън Общността. Това съобщиха експерти от фонд „Земеделие“ на среща с представители от бранша, които имат интерес да ползват този вид подпомагане при експорта.

Ако през 2010 г. компаниите са получили близо 460 хил. лв. субсидии от реализиран износ, то през миналата година възстановените субсидии надхвърлят 1,1 млн. лв. До края на април тази година са изплатени над 280 хил. лв., сочат данните от фонда.

Експортните субсидии се прилагат от 2007 г., но интересът реално се прояви след 2010 г., когато птицефермите приключиха с модернизацията си, необходима, за да отговорят на европейските стандарти за качество на храните, припомнят експерти.

Европейският пазар е пренаситен с пилешки продукти, затова и българските компании са се ориентирали към експорта за трети страни, съобщиха представители от бранша.

Преференциите важат за износ в бившите републики от Организацията на независимите държави (ОНД) - Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Грузия, Армения, Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан и Киргистан.

Експортни субсидии се отпускат и при реализирани договори в Ангола, Саудитска Арабия ,Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман, Обединените арабски емирства, Йордания, Йемен, Ливан, Ирак и Иран.

За всеки 100 килограма изнесена пилешка продукция ЕК възстановява на фирмите по 32,50 евро. До средата на 2010 г. тази субсидия е възлизала на 40 евро, на намалението се дължи на политиката на ЕК за постепенно ограничаване на тази форма за подкрепа.

Пазарните механизми ще се прилагат до края на 2013 г., след което ще бъдат заменени с друга форма на подкрепа, съобщиха експерти от фонда.

Те призоваха бизнеса да се активизира и да кандидатства за експортни субсидии, още повече, че те се отпускат не само за произведена в България продукция, но и за птиче и говеждо месо, произведено във всяка държава-членка, стига самият износ да се реализира от страната.

Освен за птичи продукти експортните субсидии се изплащат още при износ на говеждо, телешко месо и за яйца. При яйцата обаче дестинациите са твърде далечни, затова и бизнесът няма интерес от подобни сделки. Субсидиите се изплащат само за експорт в Далечния Изток – Япония, Южна Корея, Талйнд, Тайван и Филипините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
fallback