fallback

Отчетоха повече събрани здравни вноски, но без да знаят защо

Събраните средства от здравни осигуровки към края на март са 383 млн. лв., което е с 0,5 на сто повече от планираните

15:42 | 11.05.12 г. 2

Повишена събираемост на здравни осигуровки през първото тримесечие на годината отчете Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), стана ясно при представянето на изпълнението на бюджета на касата до март 2012 г.

Управителят на институцията д-р Пламен Цеков не можа да обясни причините за по-високия процент на здравно осигуряващите се за посочения период, но коментира, че събраните средства от здравни вноски към края на март са 383 млн. лв., което е с 0,5 на сто повече от планираните.

Преизпълнение се отчита и в общите приходи на здравната институция за първите три месеца. Те възлизат на 619 млн. лв., което е с 0,3 на сто повече от заложеното.

За първична и специализирана извънболнична помощ са изплатени по-малко средства от предвидените, а за дентална помощ - с 11 на сто повече от заложеното. Средствата, изплатени за лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели също са повече от заложените в бюджета. За лечебните заведения са похарчени 315 млн. лв.

Националната здравна каса има излишък от 32 млн. лв. в бюджета си за първото тримесечие на годината, показва още отчетът. Д-р Пламен Цеков обясни, че парите са спестени, защото касата е изплатила по-малко на лечебни заведения за неизвършени дейности до март. Шефът на НЗОК очаква през следващите тримесечия този излишък да бъде разплатен.

Директорът на касата разясни и структурните промени, които е направил, след като пое поста. Стана ясно, че д-р Цеков е освободил петима служители и е назначил десет, като за част от тях е имало вакантни места.

По повод на създадената нова дирекция в НЗОК - "Финансов контрол на болнична, извънболнична помощ и аптеки" управителят съобщи, че тя ще бъде натоварена с нови задачи, които не е изпълнявала досега. Нейна основна цел ще бъде проследяването на парите, които влизат в болниците и събиране на информация колко се харчи за консумативи, различни от медицинските дейности.

Контролът над болниците ще се извършва дори и сред доставчиците, като ще се следи цената на храноден, разликите в отделните болници и други. Цеков каза, че разходите за битовата част в болниците надхвърлят 40 на сто от всички разходи на лечебното заведение, а би трябвало да бъдат не повече от 30-35 на сто.

„Отсега нататък болниците ще трябва да ни предоставят икономическа, техническа и медицинска информация, за да може НЗОК да им указва методическа помощ при невъзможност сами да разпределят средствата“, обобщи д-р Цеков. Той допълни, че се чака експертното мнение на юристи, за да се установи правната възможност за подобен контрол от страна на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 09.09.22 г.
fallback