fallback

Преглед на печата за 10 май

07:26 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Създател

Токът за големите предприятия може да поскъпне

в-к Капитал Daily

Националната електрическа компания и електроразпределителните дружества вече ще могат да искат компенсация от енергийния регулатор за загубите, които търпят от купуването на скъпата електроенергия от възобновяеми източници, високоефективното комбинирано производство и тецовете с дългосрочни договори. Това предвиждат поправките в Закона за енергетиката, които тази сряда трябваше да бъдат гласувани на второ четене от икономическата комисия в парламента. В последния момент обаче заседанието на депутатите беше отложено с мотива, че част от текстовете имат нужда от още доуточняване. Заместник-председателят на комисията Деян Червенкондев обясни, че следващата седмица те ще бъдат гласувани на второ четене изцяло.

С въпросната поправка реално се дава право на НЕК и ЕРП да продават скъпата електроенергия по пазарни цени, след което да искат компенсация за получената разлика. Причината е, че на свободния пазар те ще получат в пъти по-ниска цена от тази, която е по преференциални тарифи.

Покривите стават все по-слънчеви

в-к Капитал Daily

Покривите на фабрики и офис сгради се превръщат в нова бизнес ниша за инвестициите в зелена енергия. Слънчевите централи на покрива или фасадата продават ток по по-високи цени спрямо наземните. Така сградите привличат средства извън основното си предназначение. Най-предпочитани са инсталациите до 200 киловата, защото минават по облекчен режим за свързване към мрежата. За тях не важи годишната квота за присъединяване в даден регион.

Тези предимства накараха инвеститори и посредници да търсят спасение от затягащата се регулаторна примка около големите проекти на възобновяеми източници (ВЕИ). Преди дни кметът на Пловдив Иван Тотев обясни пред местни медии, че общината е "бомбардирана" от запитвания за поставяне на панели върху училища и детски градини. От общинската администрация уточниха пред "Капитал Daily", че в момента се водят преговори с пет-шест фирми, но всичко е на много ранен етап.

Държавата ще плаща прескъпо на консултанти за провалени реформи

в-к Сега

За пореден път държавата ще прибегне до скъпи чужди консултанти, които да спасят провалени или забавени от администрацията реформи. За експертиза на Световната банка в три от оперативните програми ще бъдат отпуснати 13.7 млн. лв., реши на вчерашното си заседание кабинетът. Това е първото решение за използване на консултанти на СБ по оперативните програми след сключеното в началото на т.г. споразумение с финансовата институция и Европейската инвестиционна банка, а дейностите дублират несъстояли се или частично изпълнени обещания.

Най-много пари ще бъдат заделени за експертиза по оперативна програма "Транспорт" - 4 млн. евро. С тях трябва да се изготвят неназовани стратегически документи, да се състави 5-годишен бизнес план и годишна работна програма на Агенция "Пътна инфраструктура". Изненадващо в списъка с дейности е включено и изготвянето на стратегия за пътна безопасност. Такъв документ вече е изготвен под шапката на МВР и не е ясно защо ще трябва да се финансира втори път. Консултантите на СБ в сектора на транспорта ще помогнат и за изготвяне на нова методология на по-добър анализ и контрол в транспортния сектор.

Българите теглят от банкомат средно по 140 лв.

в-к Сега

Българите теглят от банкомат средно по 140 лв., а плащат чрез ПОС терминали по около 90 лв., показват данните на "БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ" за м.г. Разплащането с карти през устройствата през 2011 г. отбелязва ръст от 9% за сметка на тегленията на пари, при които се отчита лек спад от 0.8%. Обработени са над един милион електронни фактури, което поставя "БОРИКА" в Топ 60 на европейските оператори на този тип услуги. Според проучване на Първа инвестиционна банка набира сила и разплащането с кредитни карти. Най-често те се използват за покупки до 400 лв., отчитат от ПИБ. Данните показват, че жените са по-пестеливи от мъжете и по-често правят сметка на парите си - 53% от депозитите в банката са направени от жени, а заемите, изтеглени от дамите, са 41%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 17.08.22 г.
fallback