fallback

Плевнелиев: Растежът не може да бъде купен с дългове, а трябва да се изработи

Президентът изрази увереност, че в най-скоро време България ще бъде част от Шенгенското пространство

14:33 | 09.05.12 г. 11

Президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева участваха в публична дискусия  по повод Деня на Европа   Снимка: БТА

Икономическата криза може да бъде преодоляна единствено с решителност и кураж, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия по случай деня на Европа, проведена днес в Софийския университет.

В лекцията си пред студенти на тема "Пет години България в Европейския съюз“ държавният глава акцентира върху политиката, насочена за постигане на икономически растеж на страната.

Според Плевнелиев растежът на икономиката не може да бъде купен с дългове, а трябва да бъде изработен. Той изтъкна, че ограничаването на държавните разходи трябва да бъде съпроводено с конкретни мерки за намаляване и на безработицата, повишаване на производителността на труда и на конкурентоспособността на бизнеса.

„Няма лесни решения в криза, но всяка реформа за подобряване на бизнес средата, всяка мярка в подкрепа на малките и средните предприятия, всяко действие за намаляване на младежката безработица ще доведат до успех“, посочи още президентът.

В речта си Плевнелиев обърна внимание на големия дълг, акумулиран в редица европейските държави. В тази връзка той посочи, че България е единствената държава, която е успяла за 10 години да намали дълга си от сто на 16 процента. 

Държавният глава изрази увереност, че Европа и този път ще излезе от кризата не само по-силна, но и с нови идеи, които ще направят съюза много по-устойчив за в бъдеще. „Решението е не Европа на две, три или повече скорости, а Европа на солидарността и отговорността,“ обобщи Росен Плевнелиев.

Президентът изрази увереност, че в най-скоро време България ще бъде част от Шенгенското пространство, като се позова на увереността, че страната е способна да защитава външната граница на ЕС по европейските стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 11.09.22 г.
fallback