fallback

Промишленото производство се повиши с 1% през март

На годишна база е регистриран спад от 3,2%, показват предварителни данни на Националния статистически институт

12:21 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Месечни изменения През март индексът на промишленото производство*, изчислен от сезонно изгладени данни, се повишава с 1% спрямо предходния месец, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). През март 2012 г. спрямо предходния месец производството в добивната промишленост нараства с 5,5%, в преработващата промишленост - с 4%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 9,9%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 34%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 25%, при производството на химични продукти - с 15,1%, при производството на напитки - с 9,6%, при производството на електрически съоръжения - с 6,8%.

Спад е регистриран при производството на основни метали - с 27,1%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,9%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,8%. Годишни изменения През март 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 3,2% спрямо същия месец на 2011 година.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14,3%, в преработващата промишленост - с 0,1%, докато в добивната промишленост е отбелязано увеличение с 3,6%. Регистриран е спад в производството на енергийни продукти (10,9%) и в производството на продукти за междинно потребление (4,4%), докато в производството на инвестиционни продукти е отчетено увеличение (7,6%).

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
fallback