fallback

Преглед на печата за 8 май

07:40 | 08.05.12 г.

Избраха три банки за новите еврооблигации

в. Стандарт

Австрийска, френска и британска банка ще поемат пласирането на новата емисия български еврооблигации, които се планира да бъдат пуснати до края на юни. Финансовите институции, които ще посредничат на държавата, са Райфайзен, БНП Париба и HSBC. От Министерството на финансите отказаха официален коментар, но информацията беше потвърдена за "Стандарт" от два независими източника.

Трите банки са избрани измежду 17 финансови институции. Критериите, по които са класирани банките, са предлагана цена, опит в пласирането на дълг, искана комисиона и възможности за осигуряване на инвеститори от вътрешния пазар. Според непотвърдена информация, финансовият министър Симеон Дянков е решил да пусне облигациите за срок от 5 години, тъй като в този случай трите банки са предложили лихва по-ниска от 4%.

Държавните фирми започнаха зле годината

в. Сега

За повечето държавни предприятия 2012 г. започва слабо и те отчитат спад на приходите, намаляващи печалби или растящи загуби. Това показват финансовите отчети за първото тримесечие.

Очакванията за влошаване на финансовото състояние на Националната електрическа компания вече са и документален факт. Резултатът й към 31 март т. г. е минус 16 026 000 лв., докато за същия период на 2011 г. компанията е била на плюс с над 30 млн. лева. Това обяснява и защо се оказа проблемно обслужването на заема, отпуснат от банков синдикат начело с френската БНП "Париба" за несъстоялия се проект АЕЦ "Белене".

Синдикатите заплашват с нова стачка в БДЖ

в. Сега

Напрежението в държавните железници е на път отново да ескалира и да доведе до нова стачка. Половин година след националния протест в БДЖ синдикатите от КТ "Подкрепа" обмислят нов заради втора вълна от масови съкращения в железницата. Този път без работа може да останат около 1000 души. Окончателно решение за конкретни действия ще се вземе на 17 май на общо събрание на ръководствата на синдикалните структури в двете дружества на БДЖ - за пътнически и за товарни превози.

След безсрочната стачка през ноември м.г. без работа останаха около 2000 души, 160 влака спряха, а цените на билетите се увеличиха до 15%. Според синдикатите тези мерки са нарушили споразумението от март м.г., според което съкращенията трябва да обхванат 2800 души до края на 2014 г.

Чистят Слънчев бряг посред нощ

в. Стандарт

Курортът Слънчев бряг ще бъде почистван този сезон само през нощта, съобщиха шефовете на комплекса. Новата схема влиза в сила още в началото на следващия месец, когато започва сезонът. "Слънчев бряг" АД е подписал договор с частна сметопочистваща фирма, която се е съгласила да работи през тъмната част от денонощието. Досега тази дейност се извършваше рано сутрин и създаваше доста неудобства на ранобудните туристи. От това лято камионите с боклуци ще напускат курорта призори и няма да смущават спокойствието на летовниците денем.

Пловдив дава на концесия покривите на забавачки и школа

в. Новинар

Местната власт в Пловдив обмисля да отдаде на концесия покривите на няколко общински училища и детски градини. „Имаме предложения от няколко фирми, които се занимават с производство на ток от фотоволтаични и соларни панели”, съобщи кметът Иван Тотев.

При подписване на договор кметството ще получава 10% от произведения ток, а фирмата ще получава останалото. Покривите ще бъдат отдавани за срок от 25 години, като след обследване ще се реши кои са подходящи за целта. Преди около месец китайски и италиански производители на соларни панели изявиха желание да дарят „зелена енергия” на няколко школа и детски градини в града. Първоначално слънчевите инсталации ще бъдат монтирани в около шест училища и забавачки.

До 30% по-евтино парно от есента

в. Новинар

Сметките за парно на столичани ще намалеят с до 30 процента от следващия отоплителен сезон. Столичната „Топлофикация” завърши успешно подмяната на всичките 12 268 абонатни станции в София, което ще оптимизира потреблението на топлоенергия.

Новите съоръжения са автоматизирани и оборудвани с външен сензор за температурата. Когато градусите навън показват стойност над програмираната, абонатните станции ограничават подаването на топлоенергия към жилищата на потребителите, обясни инж. Боян Паунов от дружеството. Освен това абонатите сами могат да регулират количеството топлина, което да постъпва в сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 25.08.22 г.
fallback