IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Замяната на дълга през 2002-2003 г. е донесла над 1 млрд. лв. загуба

Това е показал независим външен анализ, представен от финансовия министър по време на парламентарния контрол

11:22 | 05.05.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дянков: Замяната на дълга през 2002-2003 г. е донесла над 1 млрд. лв. загуба

Сделката за замяна на външния дълг, реализирана през 2002 и 2003 година, е донесла загуба за България в размер на поне един милиард лева. Това е показал независим външен анализ, представен от министъра на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

През 2013 година номиналните плащания по главницата на глобалните облигации ще възлязат на около 1,8 млрд. лв., а през януари 2015 година - на деноминираните тогава в щатски долари облигации - в размер на 1 милиард и около 100 милиона щатски долара.

Ако сделката с дълга през 2002-2003 година не беше осъществена, България би изплатила по-евтино дълга, който е бил обект на замяната. Допълнителните отчетени положителни ефекти не са съизмерими с негативните финансови резултати от направената замяна. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
Ами може ли някой да обвини Милен Велчев, че не е могъл да усети и (пред)види, че доларът ще (продължи да) поевтинява?! Ами толкова са му били компетенциите на човека, толкова е могъл и толкова е направил. Не можем да го обвиним, че не може да предвижда добре, нали така?! Все пак, ако беше добър в предвижданията сигурно щеше да остане на частния пазар, а не да идва и да става финансов министър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още