fallback

Дянков: Агенция "Митници" ще бъде преместена в Русе

До пет години голяма част от държавните учреждения ще действат извън София, заяви вицепремиерът

16:16 | 04.05.12 г.

Поредната идея на правителството е Агенция „Митници“ да бъде преместена от София в Русе, предаде БТА.

Проектът за изваждането на поредното държавно учреждение от административния център на страната в друг голям град беше обявен по време на днешния парламентарен контрол от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

„Ще започнем с Агенция "Митници", защото тя е по-децентрализирана и освен териториалните дирекции голяма част от служителите й са по границите, така че централата там ще бъде доста по-малка“, поясни Дянков. Той добави, че изборът за новото място на централата е паднал върху Русе, защото териториалната агенция там носи най-големите приходи за страната.

Пред журналисти Дянков поясни, че цялостното преструктуриране на администрацията вероятно ще се извърши в период от три до пет години, без да уточнява точно кога ръководството на митниците ще се разположи на дунавския бряг.

Премиерът Бойко Борисов е възложил задачата за административните промени на Дянков и на министъра по еврофондовете Томислав Дончев, които активно проверяват областните администрации, за да вземат правилните решения, съобщи още вицепремиерът.

Само в последната седмица финансовият министър е посетил Благоевград, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, като предстоят подобни визити в Бургас, Варна и Русе, където са планирани срещи с областните управители, общинските съвети и с бизнеса, за да се сондира мнение за това кои агенции и институции е най-подходящо да се намират в съответния регион.

Като поясни, че промените ще се правят плавно, за да е сигурна ефективността им, Дянков заключи, че подобни реформи се правят и в други европейски държави и ефектът от тях е бил положителен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 08.09.22 г.
fallback