fallback

И европосланиците подкрепят конфискацията на имущество без присъда

Дипломатите се срещнаха с правосъдния министър Диана Ковачева в парламента, където втора седмица активно се обсъжда законът за конфискацията на имуществото

13:06 | 03.05.12 г.

На втората седмица от активното обсъждане на Закона за конфискацията на имуществото европейските посланици посетиха парламента, за да се уверят на място как протичат дебатите.

Дипломатите проведоха среща с правосъдния министър Диана Ковачева, която от няколко дни плътно следи в залата приемането на текстовете от закона.

„Получихме уверение от страна на дипломатите, че подкрепят България в приемането на този комплексен и труден закон", поясни Ковачева. Тя допълни, че интересът основно е към най-дебатираните текстове, свързани с административните нарушения и за сигналите, които гражданите могат да подават при съмнения за незаконно придобити доходи от трети лица.

"Посланиците изцяло подкрепят концепцията за отнемане на имущество без влязла в сила присъда”, допълни още Ковачева.

Управляващите бързат с приемането на закона преди следващия понеделник, когато у нас трябва да пристигне експертна мисия на Европейската комисия, подготвяща юлския доклад за развитието на България. В неофициални коментари депутатите твърдят, че премиерът Бойко Борисов е поискал от тях до понеделник да са приключили с гласуването на закона.

Министър Ковачева потвърди, че приемането на този закон е едно от изискванията на ЕК към правителството в частта правосъдие.

„Много важна е подкрепата на посланиците, защото от информацията, която те връщат в своите държави зависи и подкрепата им към България. Знаете, че държави като Германия и Холандия имат доста ясни позиции по отношение на България и неколкократно, даже многократно настояват в България да бъде приет такъв закон”, завърши Диана Ковачева. Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 07.09.22 г.
fallback