fallback

Делян Добрев: До 2014 г. азерският газ идва в България

София ще търси подкрепа в Съвета на министрите на ЕС за интерконекторната връзка с Турция

12:05 | 28.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„2014 година е реалистичен срок за получаването на природен газ от Азербайджан“, заяви в интервю за БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"С посещението ни в Баку мисля, че се постигна една важна крачка напред с подписването на меморандума между държавната компания на Азербайджан и БЕХ с ангажимент за сътрудничество с доставките на първи газ за България през 2014 година", допълни той.

За да бъде постигнат в действителност този срок, България трябва да построи интерконекторната връзка с Турция, която по думите на министъра „е разковничето в тази идея“.

„Без съществуваща инфраструктура няма как да доставим този газ в България. Затова и премиерът каза, че също ще говори в Съвета на министрите на ЕС идеята за интерконектор между България и Турция да бъде подкрепена. Този интерконектор ще доведе диверсификация за Европа“, добави Добрев. По думите му той заедно с българската преносна система, дори и без да е изграден голям газопровод на територията на България, може да осигури на Европа до 10 млрд. куб. газ на година. Според Добрев няма пречка този интерконектор да не стане след това част от някои от големите газопроводи, които ще се изграждат в последствие.

При посещението в Азербайджан обаче не са били коментирани цени и търговски взаимоотношения. „Със сигурност, когато имаме двама доставчика, ще имаме конкуренция между тях и крайната цена, без значение от кой доставчик купуваме този газ, ще бъде по-евтина, отколкото е в момента, защото в момента сме 85% зависими от доставките на газ от Русия, а останалите 15 % са от местния добив на България“, обясни още Добрев.

„Отказът на MOL не трябва да се приема като отказ на унгарската страна да подкрепи газопровода "Набуко", защото има междуправителствени споразумения, които са ратифицирани в Народното събрание, които подкрепят проекта. Моята информация е, че компанията MOL иска да продаде своя дял , защото няма достатъчно средства да финансира, но това не означава край за проекта "Набуко". Просто един от акционерите ще бъде сменен с друг“, коментира още Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
fallback