fallback

Отчетен е 3 млрд. лв. ръст в оборотите след свързването на касовите апарати

Декларираните мартенски обороти възлизат на 15,2 млрд. лв., съобщиха от НАП

13:40 | 27.04.12 г. 13

Рекордно увеличение на търговските обороти в страната се отчита след свързването на касовите апарати с Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

След обработката на данъчните декларации е отчетен ръст на данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки от близо 3 млрд. лв. през март в сравнение с предходния месец.

Според данните, посочени в ДДС-декларациите на търговците за март, декларирани от тях до 17 април, общата данъчна основа на доставките е 15,2 млрд. лв. Февруарските данни са за обороти от 12,3 млрд. лв.

С така отчетените обороти данъчните отчитат, че се възстановяват търговските обороти от предкризисния период, когато през март 2008 г. общата данъчна основа също е била 15,2 млрд. лв.

Според експертите тези резултати се дължат най-вече на свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролно-ревизионни дейности.

В края на март изтече срокът, в който всички търговци трябваше да осигурят дистанционна връзка на фискалните си устройства с агенцията.

Последвалите проверки в цялата страна показаха, че почти няма нарушители на новите разпоредби, а свързването на касовите апарати с НАП има сериозен дисциплиниращ ефект при отчитането на обороти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
fallback