fallback

Преглед на печата за 26 април

07:40 | 26.04.12 г. 1

Агнешкото остава с празнично високи цени

в. Сега

Гърците са празнували Великден със значително по-евтино агнешко от нас, а както се очертава, у нас скъпотията ще се запази поне до Гергьовден. Вчера шефът Държавната комисия по стоковите борси Едуард Стойчев увери, че не се очакват "аномалии" в цените през май, но от последния анализ на агроминистерството става ясно, че агнешкият бут върви по 16 лева за килограм. Цената беше такава и по Великден, а прекупвачите плащаха за агнета само по 5.00 - 5.50 лв.

Проблемът на България са малките, ниски обороти на дребно, каза още Стойчев. Той обратно на призивите на министър Мирослав Найденов, който съветваше да си месим козунаците вкъщи, за да бойкотираме високите цени, посъветва да купуваме повече, за да съживим икономиката.

Борисов откри нов мотор на санирането – завистта

в. Сега

Премиерът Бойко Борисов вчера направи поредното си гениално откритие - типично български порок може да даде живот на схемите за саниране на сградите, които все още трудно и мъчително се задвижват. "Залагам много на завистта на българите към съседа. Колкото повече блокчета покажем, мултипликационният ефект ще го видите. Всеки съсед ще иска да си направи такъв блок", обяви министър-председателят на представянето на поредна възможност за финансиране на проекти за енергийна ефективност - по европрограмата "Конкурентоспособност". "60% месечно им падат цифричките, които отиват да плащат за сметки, и им стават по-красиви кварталите", подчерта Борисов.

"Телерик" купи още една американска компания

в. Капитал

Българската софтуерна компания "Телерик" обяви, че купува американския разработчик NimblePros, съобщи сайта Business Wire. Цената на сделката не беше обявена. Купувачът ще интегрира екипа на щатската фирма, включително създателите й Стив и Мишел Смит, в своето подразделение Enterprise Services Group. Придобитата фирма ще продължи да работи от централата си в Кливлънд, Охайо.

Как се стигна до сделката

Създадената през 2008 г. NimblePros се занимава със софтуерни решения по поръчка и обучения за тях. Преди това Мишел Смит е била изпълнителен директор на онлайн рекламната агенция  Lake Quincy Media, а Стив Смит е бил най-ценен професионалист (MVP) в Microsoft и основател на сайта ASPAlliance.com. Двамата от години работят с "Телерик".

“Булгартабак” стъпи в Дубай

в. Стандарт

Тютюневият холдинг "Булгартабак" учреди свое дружество в Дубай, става ясно от уведомление на компанията до Комисията за финансов надзор. Името на новата дъщерна фирма е "Булгартабак Трейд", която ще стартира с капитал от 103 хил. евро. Собствеността над дружеството е поделена между "Булгартабак Холдинг" и "Булгартабак Трейдинг", които притежават съответно 60% и 40% от капитала. Целта на новото дружество не е пробив на дубайския пазар, а насочване и преразпределение на продукцията, изнасяна към Източния регион (Азия), обясниха за "Стандарт" запознати.

Данъчни полицаи ще претърсват

в. Стандарт

Данъчни служители ще имат право да претърсват хора и офиси, както и да конфискуват стоки. Това ще бъдат част от правомощията на данъчната полиция, за създаването на която настоява вицепремиерът Симеон Дянков. Идеята е в структурата на Националната агенция за приходи да се създаде специално звено, което ще има дознателски функции - ще може директно да събира доказателства за данъчни престъпления. Тези служители ще имат и по-големи правомощия, като например да претърсват и да задържат за определен кратък срок нарушителите. В момента често търговци и собственици на заведения налитат на бой на данъчни служители, оказват съпротива при проверките и отказват да отключат офиси и складове. В тези случаи сега е необходимо да се търси съдействие на полицията.

Завод бави заплати 4 г.

в. Стандарт

Над 400 работници от вече бившия най-голям завод в Троян четвърта година чакат заплатите си. Въпреки че са осъдили работодателя, не са получили почти нищо, информира bTV. Заводът е бил управляван от бизнесмена Николай Банев, като преди години управлението е прехвърлено на друг, а днес Банев се явява дори най-големият кредитор. Емблематичният за Троян завод за електромотори ЕЛМА тъне в разруха под катинар. Краят му настъпва през 2008 г., когато въпреки нестихващите поръчки заплатите на работниците започват да се бавят. Някои работници още тогава си тръгват доброволно. Други са уволнени година по-късно. Но всички - без пари за заработеното за месеци назад. 150 работници са осъдили фирмата, но още чакат заплатите си.

По-малко районни зам.-кметове в София

в. Новинар

Столичната община ще намали броя на зам.-кметовете и ръководните кадри в районните администрации. Очаква се общинарите да гласуват оптимизацията на 24-те районни кметства в София на сесията на столичния парламент днес. Вносител на доклада е зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според предложението му кметовете на по-малките райони ще имат най-много двама заместници, а на по-големите – по трима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
fallback