fallback

Времето на депутатите не стигна да гласуват конфискацията на незаконно имущество

За четири часа бяха приети само името на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и чл. 1 от текстовете

17:32 | 25.04.12 г.

Пленарното заседание стигна на депутатите, за да дебатират и приемат само името на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и чл. 1 от текстовете.

Дебатите по законопроекта ще продължат на утрешното заседание на парламента.

Законопроектът е подготвен от депутати от ГЕРБ и министърът на правосъдието Диана Ковачева. Той предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

В закона е записано, че проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение. Тя ще се прави за 10 години назад при разлика от минимум 250 хил. лв. между притежаваното имущество и доходите.

Споровете между опозицията и управляващите днес се въртяха около това кой и как ще доказва незаконното имущество, след като с този проектозакон се закрива специално създадената комисия за конфискация.

От опозицията твърдят, че законът е „правна каша“ и противоречи на европейските регламенти. Остават и опасенията, че разпоредбите му ще се прилагат срещу политически опоненти.

Правосъдният министър Диана Ковачева каза, че концепцията на закона е съобразена с европейските стандарти и отговаря на очакванията на Европейската комисия към България.

Това е втори опит за приемането на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Миналата година депутатите отхвърлиха първия законопроект, подготвен от бившия правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Един от мотивите срещу законопроекта тогава беше именно вероятността от прилагането му срещу политически опоненти.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 11.09.22 г.
fallback