fallback

Преглед на печата за 25 април

07:30 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството одобри по-високите застраховки за туроператорите

в. Capital Daily

Правителството прие на днешното си заседание промени в наредбата за задължителната застраховка за отговорност на туроператора, с която се повишава драстично прагът на застрахователните суми. Застраховката за отговорност на туроператора се сключва в полза на клиента и трябва да послужи за обезщетение или прибиране на туристите, ако вече са на почивка, в случаите на неразплащане с контрагент или обявяване на несъстоятелност. Досега най-големите туроператори сключваха застраховки, чиито застрахователна сума беше 200 хил. лв. Компаниите, които имат годишен оборот от над 3 млн. лв, застрахователната сума става 1.4 млн. лв.

Забавено комплексно разрешително е свило приходите на ТЕЦ "Марица 3"

в. Capital Daily

Забавено издаване на комплексно разрешително е свило дейността на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, и е довело до силно намаление на приходите му и до увеличение на загубата, съобщиха от дружеството. Публикуваният днес отчет показва, че за първото тримесечие то има 1.7 млн. лв. общо приходи, при близо 14 млн. лв. за същия период на миналата година. Силното намаление е от продажбите в графа "Други", които от над 9 млн. лв. са паднали на едва 61 хил. лв. Заради намалените приходи "Марица – 3" отчита 2.4 млн. лв. загуба за тримесечието, с 1 млн. лв. повече, отколкото е била по същото време на миналата година.

"Мобилтел" повери още дейности на външни фирми

в. Capital Daily

Близо година и половина след като изнесе част от обслужването на клиентите си от кол-център към специализираната компания "Софика груп", "Мобилтел" продължава с аутсорсинга. До момента кол-центърът на "Софика груп" отговаряше на обаждания само от предплатени карти, а сега се заема със същото и за bob - един от тарифните планове на мобилния оператор, обособен със собствена марка. "Ericsson България" пък поема част от техническата поддръжка на мрежата на "Мобилтел". Целта очевидно е оптимизация в най-големия мобилен оператор в България.

Втори опит за концесиониране на Западния парк. Пак без пари

в. Capital Daily

Точно месец след като оттегли предложението си за безплатно концесиониране на близо 500 дка от Западния парк в София, кметът Йорданка Фандъкова внесе коригиран доклад. И в него не е предвидено концесионно възнаграждение, а това беше една основната критика от страна на десните общински съветници. "Няма и една стотинка в обществена полза. Това не е концесия – това е подарък", коментираха те.

Остава и друг спорен текст, според който, ако концесионерът се откаже от обекта, София ще трябва да му плати обезщетение. За отпадането на тази клауза настояваха от политическа партия "Зелените" след направен от тях анализ на предложението.

Българин обявил 325 000 лв. месечна заплата

в. Сега

2011 г. е била изключително успешна за някои българи, става ясно от подадените до момента данъчни декларации. Според обобщените данни на НАП рекордьор е данъкоплатец, който е обявил над 4 млн. лева доходи. Той е декларирал впечатляваща месечна заплата от 325 000 лева, а отделно има и 100 000 лева други доходи, научи "Сега" от приходната агенция. 20-те най-богати българи, подали декларации досега, са обявили общо 16 млн. лева.

Съкращават 87 шефове в Столична община

в. „Стандарт“

Столична община ще съкрати 87 щатни бройки на началници във всички си 24 районни администрации, за да свие разходи за заплати. Сред освободените ще са и четирима зам.-кметове. Те ще са от районите, в които все още кметовете са с по трима заместници, с изключение на големите общини като "Младост" и "Люлин".

Общо 41 началник-отдели и 42-ма началник-сектори също ще се простят с постовете си. Свиването на щатовете ще стане с орязване на управленските нива в столичните районни администрации. С това преструктуриране икономиите от работна заплата, които ще бъдат направени, ще са 510 хиляди лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 20.08.22 г.
fallback