fallback

Преглед на печата за 19 април

07:40 | 19.04.12 г.

Външните дефицити на България се увеличават

в. Капитал Daily

По-слабите постъпления от износ и продължаващият спад на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са причината дефицитът по текущата и по финансовата сметка на платежния баланс да се увеличава. Това показват данните на БНБ за първите два месеца на годината.

Намаляващ износ

Основен фактор за увеличения дефицит по текущата сметка е по-големият търговски дефицит. За януари–февруари той е 466.6 млн. евро, или 1.2% от БВП, при дефицит от 56.1 млн. евро, или 0.1% от БВП, за същия период на 2011 г.

През февруари износът се свива с около 2% на годишна база, което е втори спад (след януарския от 10%) от над две година насам. Причините за това са забавянето на чуждите икономики и тежките зимни условия през тези месеци.

Как ВЕЦ-овете в България се оказаха вредни

в. Капитал Daily

Дружеството "Еко-хидроват" влага сериозни средства за проектиране и подготовка на изграждането на малка водноелектрическа централа (МВЕЦ). Въпреки че има издадени разрешителни и одобрен подробен устройствен план (ПУП) фирмата е възпрепятствана да завърши проекта си поради абсолютна забрана за изгражане на МВЕЦ по цялото поречие на река Марица.

Подобни истории всъщност могат да се разкажат за повечето проекти за изграждането на ВЕЦ в България, и то не само за река Марица, а за почти всички реки в страната.

Как започна всичко?

Всичко започва през пролетта на 2010 г., когато Министерството на околната среда и водите (МОСВ) утвърждава със своя заповед плановете за устройство на речните басейни на четирите басейнови дирекции в Пловдив, Благоевград, Плевен и Варна. Основната цел на тези планове е всички водни тела да достигнат добро екологично състояние преди края на 2015 г. чрез прилагането на специални мерки. Част от тези мерки предвиждат и въвеждането на ограничителен или забранителен режим за изграждането на малки ВЕЦ в зоните от "Натура 2000".

Властта стартира подмяна на личните карти с електронни

в. Сега

Още преди да е приключила настоящата кампания по подмяна на личните карти, управляващите дадоха знак, че съвсем скоро предстои нова - след 3-4 г. ще трябва да имаме електронни карти с чип. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Валери Борисов при отварянето на офертите в търга за е-идентификация, SMS общуване с администрацията и онлайн референдуми.

Първите прототипни 5000 електронни карти с чип ще бъдат издадени още до пролетта на 2013 г. Как ще бъдат разпределени сред населението и колко точно ще струват, засега не е ясно. Борисов каза само, че ще се стремят цената да бъде по-ниска от сегашната, която е 18 лева. През 2015 г. ще има готовност и за масова смяна на личните карти с електронни. Това обаче няма да стане задължително и наведнъж, а хората ще бъдат привличани с екстри.

Голямата подмяна на личните документи бе направена в периода 1999-2002 г. Сега приключва акцията по смяната на личните карти, които са с валидност 10 години, и огромният брой от тях ще изтекат чак през 2019-2022 г.

С 250 млн. лв. изостава усвояването на европарите за социални проекти

в. Сега

Въпреки уверенията, че парите по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се усвояват ритмично, на практика разплащането изостава със стотици милиони от планираното. Това става ясно от отчета на социалното министерство за м.г.

Според него през 2011 г. от планираните 334.4 млн. лв. за усвояване са били изплатени едва 174.4 млн. лв. с националното съфинансиране. За 2012 г. пък планираните средства за усвояване са 584 млн. лв., което означава три пъти повече от реално разплатените през 2011 г.

Според експерти трябва да се наваксат около 250 млн. лв. Ако програмираните средства не бъдат усвоени до края на 2015 г., когато приключват плащанията по програмния период 2007 - 2013 г., Европа си прибира остатъка.

Брюксел ни готви тесла с горивата

в. Стандарт

Нов скок на цените на горивата готви Брюксел. Идеята на ЕК е акцизите за горивата да зависят от тяхното енергийно съдържание и вредата им за околната среда. Днес Европарламентът ще гласува премахването на данъчните облекчения за дизела. В момента минималните нива в ЕС са 710 лв. за 1000 литра бензин, колкото вече е ставката и у нас, и 645 лв. за 1000 литра дизел. Сега този акциз у нас е 630 лв., но от догодина и при него ще достигнем минималното ниво за ЕС, което ще повиши цената на дизела с 2 ст.

Според някои еврокомисари обаче най-късно до 2018 г. акцизите на бензин, дизел, пропан-бутан и метан трябва да стигнат 826 лв. за 1000 литра, както предвижда проектът на Директивата за енергийно данъчно облагане. Така дизеловото гориво ще поскъпне с около 20 ст., показват сметките.

Обсъждат еднакви данъци в Европа

в. Стандарт

Въвеждане на обща основа за корпоративния данък във всички страни от Европейския съюз дискутира вчера Европейският парламент. Български евродепутати се опасяват, че подобно решение може да увеличи данъчната тежест у нас, предаде БНР. Лансираната френско-германска идея за обща консолидирана основа за корпоративния данък може да се превърне в официална позиция на ЕП, ако днес той одобри доклада по темата.

Идеята е във всички страни да има общи правила за формиране на облагаемата печалба за фирмите. Аргументите са свързани с нуждата от бюджетна и фискална интеграция, честна конкуренция при данъчните ставки и улесняване на трансграничния бизнес.

Борисов доволен, фермерите получили помощите

в. Новинар

Премиерът Бойко Борисов остана доволен от отчета на Държавен фонд „Земеделие”, от който стана ясно, че фермерите са получили близо 99% от плащанията. За 2011 г. на земеделските производители са изплатени над 1,06 млрд. лв., в това число и директните плащания и националните доплащания за площ. От тях 96 млн. лева са отишли при животновъдите. Остават още около 5 млн. лв. по схемата за отглеждане на овце и кози.

Касата може да поеме прегледите на бременните

в. Новинар

НЗОК да плаща за проследяване на бременността и на здравнонеосигурените жени. Такова предложение направи зам. здравният министър Минчо Вичев на кръгла маса във ВМА по повод Европейския ден на пациента. Вичев заема поста от края на март. По думите му обаче има много натрупани проблеми във ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 18.08.22 г.
fallback