fallback

Преглед на печата за 13 април

08:42 | 13.04.12 г.

Чиновниците остават и без парични награди

в. Сега

След като загубиха класа за прослужено време и стимулите от събрани глоби и такси, чиновниците ще бъдат лишени и от паричните и непаричните награди. Това е една от промените, които депутатите от парламентарната правна комисия добавиха при разглеждането на поправките в Закона за държавния служител на второ четене късно в сряда. Мярката беше наложена от управляващите, които решиха, че раздаването на награди под всякаква форма може да се превърне във възможност за скрито изплащане на бонуси. Началниците на ведомства вече ще могат да награждават подчинените си само с отличия като грамоти, плакети и др.

На заседанието беше уточнен окончателно начинът на формиране на заплащането на чиновниците. Те ще имат основна заплата, чийто индивидуален размер ще се определя в зависимост от нивото на заеманата длъжност, професионалния опит, допълнителната квалификация и годишната оценка за изпълнението на длъжността. За основни възнаграждения ще се разпределят до 70% от бюджета за заплати на съответното ведомство. Отпадат допълнителните възнаграждения с постоянен характер (клас и научна степен). Остават тези с непостоянен характер: за нощен труд, за извънреден труд, за празници, за работа на разположение и за добри резултати.

Държавата ще започне да се разплаща навреме с фирмите

в. Сега

Един от най-големите проблеми на фирмите - забавянето на плащанията от държавата и общините, е на път да бъде разрешен. Централната и местната власт ще са длъжни да се разплащат с бизнеса в 30-дневен срок. Това предвиждат промените в търговския закон, публикувани от Министерството на правосъдието. Промените се налагат заради евродиректива, която трябва да започне да се прилага у нас от 16 март догодина. Целта е да се сложи край на практиката плащанията по сделки между отделни предприятия или между предприятия и държавата да се точат с месеци, а понякога и с години.

30-те дни започват да текат от деня на получаване на фактура или друга покана за плащане. Срокът за разплащането ще важи и за междуфирмените разплащания, но само в случай, че предприятията не са се разбрали друго. Ако стоката трябва да се приеме или прегледа, срокът за плащане започва да тече, след като получателят го е направил.

Продават “Глобул”

в. Стандарт

Гръцката телекомуникационна компания Hellenic Telecommunications Organization, известна още като ОТЕ, може да продаде едно от поделенията си в Албания, България или Румъния. Операторът иска да събере средства, с които да обслужи дълговете си, предаде Bloomberg, позовавайки се на гръцкия вестник "Нафтемпорики". Компанията очаква дефицит в баланса си между 500 и 700 млн. евро. Как ще се увеличи ликвидността ще стане ясно до края на юни.

Депутати спасиха бизнеса в общините

в. Стандарт

Депутатите спасиха от мизерия общините, които нямат изработен общ устройствен план. На първо четене в парламента падна текстът, който забраняваше всякакви вложения и строителство в регионите, които нямат изработен и приет подобен документ.

Ако беше приет този член от Закона за устройство на територията, кметовете в страната щяха да са обречени на отлив от потенциални вложители. Изработването на документа струва между 100 000 и 500 000 лв., което е непосилно за по-малките общини, контрираха предложението от сдружението на кметовете още при предлагането на поправката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 11.09.22 г.
fallback