fallback

За пореден път от БСП искат оставката на земеделския министър

Разпродажбите за скрап на старите напоителни съоръжения е повод за новата атака срещу Мирослав Найденов

13:43 | 11.04.12 г.

БСП отново поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. Този път поводът е разпореждането му да се нарежат на скрап помпените станции и други съоръжения от „Напоителни системи”. От левицата призоваха главния прокурор да се самосезира за споменатите случаи. 

Според червените като последица от това разпореждане в цялата страна трябва да се бракуват и нарежат 15 хиляди тона тръби.

„Мирослав Найденов твърди, че това са съоръжения, които са ненужни, ние твърдим, че лъже”, обясни депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Тя обясни, че в нейния избирателен район в Благоевград две помпени станции в Логодаж, които работят и напояват 40 декара земеделски земи, но с това решение те ще бъдат ликвидирани.

Колежката й Мая Манолова обясни, че за неспазване на разпореждането ще се дължат неустойки. „За всеки тон непродаден скрап „Напоителни системи” ще дължи 200 лв. неустойка”, допълни тя.

„Всеки, който смее да се противопостави, бива уволнен. Такъв е примерът със Санде Костадинов, директор на „Напоителни системи", клон Струма-Места”. За това, че е отказал да предаде 1 500 тона скрап, на негово място беше назначена поредната "калинка”, обясни Манолова. 

По думите на Пенко Атанасов пък бившият директор на „Напоителни системи” Георги Харизанов, който заради липса на образователен ценз за заемания пост подаде оставка преди два месеца, незнайно под каква форма продължава да работи за тази система.

Точно преди един месец от Коалиция за България поискаха оставката на Найденов заради "недобрата" работа по овладяването на ситуацията със скока в цените на яйцата, хляба и дървесината в последните три години.

Междувременно директорът на “Напоителни системи” Стайко Ганчев обясни, че за скрап се дават само бракувани съоръжения, а средствата ще отидат за изплащане на задължения.

“Има места, в които заявки за напояване няма от 10 години. Затрупани сме в преписки в полицията и за кражби”, коментира Ганчев през БНР.

“Тези активи са остарели, ние плащаме 5 млн. лева разходи за амортизация без те  да ни носят приходи”, допълни той.

Досега от продажбите на бракувани тръбопроводи за скрап в дружеството са постъпили около 4 млн. лева. Очакват се общо около 6 млнлева, с които компанията ще се спаси от фалит.

Ганчев обаче призна, че има риск от плащане на неустойки.

Още новини от България четете в Dnes.bg

* Актуализирано към 20.40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
fallback