fallback

Преглед на печата за 11 април

07:25 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борисов направи трета първа копка в завод за цимент

в. Сега

Тържествена трета първа копка на инсталация за клинкер и цимент направи премиерът Бойко Борисов в завода "Девня цимент". Със същите фанфари през 2008 г. старт на изграждането даде Сергей Станишев, а проектът бе оповестен още през 2006 г. "След управлението на тройната коалиция стана нормално първи копки да се правят по три пъти. Според изказванията на г-н Станишев светлото бъдеще отдавна трябваше да е дошло през 2006 г., 2008 г., 2010 г." заяви премиерът. За да не останат хората с впечатлението, че двамата със Станишев си приличат, Борисов изтика пред микрофоните изпълнителният директор на предприятието Набил Франсис. Заводският шеф заяви, че държавата помага на чуждестранните инвеститори както никога досега.

Държавата ще преструктурира хиляди училища в изборната 2013 г.

в. Сега

Държавата се кани да преструктурира почти цялата мрежа от училища в изборната 2013 г. Десетки учебни заведения ще трябва да намерят още учители и ученици, за да не бъдат закрити, защото държавата забранява съществуването им в настоящия вид. Ще бъдат преобразувани всички 1360 основни училища. Стотици техникуми ще трябва да добавят една допълнителна година към обучението си, като междувременно ще трябва да свикват с нов собственик, защото ще бъдат прехвърлени на общините.

Това следва от новия проектозакон за училищното образование, който най-сетне бе публикуван на сайта на Народното събрание. Трудът по изготвянето му отне на образователното министерство 3 години, но продължава да няма никакви детайли за последиците от грандиозните размествания.

И стартът на е-правителството е под въпрос

в. Сега

Стартът на електронно правителство до края на мандата на ГЕРБ - цел, поставена от премиера Бойко Борисов, може и да не се случи. Вчера бяха отворени ценовите оферти на кандидатите за различните лотове, но загубилите фирми обявиха, че най-вероятно ще обжалват решението на комисията. "Ако няма обжалвания, е-управлението трябва да е факт през март 2013 г. В случай че има обжалване на търга, ще искаме удължаване на срока за реализация на проекта", заяви транспортният зам.-министър Валери Борисов. Той нарече проекта "дълго чакан и изстрадан" не само от правителството, но и от бизнеса.

Поръчката, чиято обща стойност е 15 млн. лв., осигурени от ОП "Административен капацитет", бе разделена на няколко части, като най-голямата от тях - за 4 млн. лв., бе спечелена от консорциума "Сиенсис - Абати", в който са "Сиенсис" и "Абати". Първата се оказа собственост на Николай Медаров - съпруг на председателя на ЦИК Красимира Медарова. "Сиенсис - Абати" ще трябва да създаде архитектурния модел за централната и за общинските администрации. Фирмата успя да изпревари другите кандидати за този лот - "Хюлет Пакард България", обединение "Матерна и гавърнмънт" между "Матерна България" и "Лирекс", и "Сдружение за електронно управление".

ОББ е получила 13% от дълга на "Мостстрой" - Велико Търново

в. Капитал Daily

Един от основните кредитори на пътностроителните дружества на Васил Божков – ОББ, е получила засега само 12.5% от дълговете на "Мостстрой – Велико Търново, стана ясно от документи на компанията, публикувани преди дни в Търговския регистър. Двамата синдици на обявеното в несъстоятелност дружество – Димитър Банков и Драгомир Григоров, са обявили плащания от общо 1.34 млн. лв., от които последно преведените са 578 хил. лв. Според документа други кредитори, които да чакат плащане, няма. ОББ ще чака да й се платят още над 9.4 млн. лв.

Таксата бариера

в. Капитал Daily

Новите промоционални оферти за жилищни кредити са без такса за предсрочно погасяване. Това обаче важи, ако се предплаща със собствени средства на клиента, не и при рефинансиране със заем от друга банка. Така на практика клиентите са възпрепятствани да рефинансират съществуващ заем с кредит на по-ниска лихва от друга банка, възползвайки се от по-изгодни оферти на пазара.

КНСБ: Фитнесът в офиса без данък

в. Стандарт

Данъчни облекчения за работодатели, които изграждат детски градини, забавачки в офиса, стаи за почивка и столови за служителите си, поискаха синдикатите. Подобни инвестиции трябва да бъдат освободени от данъци, защото улесняват съвместяването на професионалния и семейния живот, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Профсъюзите настояват и за плаващо работно време в предприятията у нас по подобие на това, което бе въведено в министерствата и бюджетните ведомства. Предложението е в Кодекса на труда да се даде право работниците да отсъстват през определени часове от работния ден по лични или семейни причини. В замяна тези часове да се отработват в други дни от седмицата или да водят до намаляване на заплащането. Синдикатите предлагат да се въведе и нов отпуск по семейни причини, който да бъде до 4 дни в годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:02 | 23.08.22 г.
fallback