fallback

Преглед на печата за 10 април

07:40 | 10.04.12 г.

Четири фирми поискаха да доставят софтуер на администрацията

в. Капитал Daily

Четири фирми и сдружения подадоха оферти за участие в стартирания преди месец и половина от правителството конкурс за доставка на софтуерна осигуровка за продукти на "Майкрософт" за нуждите на държавната администрация. Това стана ясно в понеделник, след като документите бяха официално отворени в Министерския съвет. 

В надпреварата са обединение "Про Ком", в което партньори са "Контракс" и "ЦАПК Прогрес", "АПН Промис" (Полша), "Стемо" и обединение "Ай Ес енд Т", където съдружници са "Акт Софт" и "C&T България".

Прогнозната стойност на поръчката за "Предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на "Майкрософт" с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация на Република България" е 60.42 млн. лв. без ДДС (около 72 млн. лв. с ДДС). Това е с около 15 млн. по-малко от предварително предвидените за целта средства в бюджета на МС. Според източници на "Капитал" икономисаните пари ще бъдат изразходвани за нуждите на електронното правителство, но все още не е ясно как и къде точно.

Делян Добрев: За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго

в. Капитал Daily

Г-н Добрев, ясно ли е вече каква е сметката на България за АЕЦ "Белене"?

Колегите се върнаха от Русия в петък, където са поставили сметката и калкулация какво дължим. Става въпрос единствено за оборудване, което към 1 април е било произведено. Руската страна е приела нашите документи, подписали са протокол и в рамките на една седмица трябва да проверят дали това е всичко, за да изчистим сметката. Към момента става въпрос за няколко десетки милиона евро. Още 140 млн. евро по груби сметки трябва да се платят, за да се завърши единият реактор. Единственото по-трудно нещо, което трябва да решим, са двата арбитража, които се водят от наша и руска страна за взаимните ни финансови претенции.

Заемът на НЕК от 500 млн. лв., който беше взет от BNP Pariba за АЕЦ "Белене", ще бъде ли преструктуриран?

Две от банките в синдиката вече не искат да участват в него. Става въпрос за Dexia и Mizuho, чийто дял е 55 млн. евро, за който ние и Pariba се опитваме да привлечем друга банка. Останалите банки в синдиката обаче не искат да увеличат дела си, така че да покрият тези 55 млн. евро.

Приходите от корпоративен данък и ДДС падат

в. Сега

За втора поредна година държавният бюджет не успява да събере планираните приходи от корпоративен данък. Неизпълнени са и приходите от ДДС, показва годишният доклад за дейността на НАП през 2011 г. Докладът тази година се забави, а детайли по всички приходни параграфи в него няма.

Корпоративният данък е с едно от най-големите неизпълнения в данъчните приходи за 2011 г., показва отчетът. При планирани 1.54 млрд. лв. държавата е събрала 1.36 млрд. лв., или неизпълнението е 12.1%. Предвидените постъпления не бяха изпълнени и през 2010 г., но тогава с по-малко - 4.5%.

Голямо е неизпълнението на корпоративния данък при застрахователните дружества. Тук са отчетени 27.7 млн. лв. постъпления, или с 43.1 млн. по-малко от събраното през 2010 г. Банките на свой ред също са отчели намаление от 21% на печалбите вследствие на обезценки на кредити и вземания.

Секретарка под наем за два месеца

в. Стандарт

Секретарката излиза в летен отпуск, счетоводителката също - кой ще ги замени? С този проблем се сблъскват голяма част от работодателите, зададе ли се сезонът на отпуските. На помощ идват агенциите за временна работа. Четири компании вече са получили лиценз от Агенцията по заетостта да отдават персонал под наем, научи вчера "Стандарт" от ведомството. Това са "Агенция за временна заетост" ЕООД (част от компанията за подбор на персонала "Хюмън пауър"), "Интерим Ест" ООД, "Баресса" ЕООД и "Менпауър България". За да получат регистрация, те са платили банкови гаранции в размер на 200 хил. лв. Парите са като застраховка от риска временните работници да не си получат възнагражденията.

От началото на тази година Кодексът на труда ясно регламентира временната заетост у нас. При нея т.нар. агенция за временна работа наема хора, които отдава под наем на предприятие, което търси точно такава работна ръка за определен период. Работодател на временните служители е агенцията, а не предприятието, в което се трудят. С агенцията служителите сключват трудови договори и тя поема всички задължения по изплащане на заплатите и осигуровките. Фирмата ползвател пък сключва договор с агенцията.

Месец повече без ТИР-ове на пътя

в. Стандарт

Тежките камиони няма да се движат по магистралите и първокласните пътища у нас през всички национални празници, в петък и неделя от 12 април до 30 септември. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Забраната заради натоварения трафик през летния сезон, която миналата година започна от 20 май, сега се удължава с повече от месец, като се обединява с великденските празници.

До 100 млн. лв. влизат в хазната след лицензиране на онлайн хазарта

в. Новинар

До 100 млн. лв. годишно могат да влязат в хазната, след като сайтовете за залагания бъдат лицензирани. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по хазарта Калоян Кръстев пред БНР. По думите му българските граждани залагат милиони левове в хазартните интернет сайтове.

Кръстев заяви още, че инспектори от комисията са извършили десетки проверки на букмейкърски пунктове в цялата страна, стопанисвани от дружеството „Скай Спорт 365 - България”, чийто управител е Йордан Динов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 24.08.22 г.
fallback