fallback

„Мини Марица-изток“ преизпълниха с 2% плана си за първото тримесечие

През последните седмици миньорите от трите открити рудника на минното дружество са постигнали рекорд по откривка на земна маса

10:35 | 09.04.12 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на годината до края на март „Мини Марица-изток“ добиха и реализираха 8,51 млн. тона въглища, което представлява преизпълнение на плана за периода с 2%, съобщиха от дружеството. Изоставането от месец януари е наваксано през февруари и март.

Работата на дружеството, експлоатиращо най-крупното находище за лигнитни въглища у нас, след критичните зимни месеци е стабилизирано, като ресурсите вече се насочват по-активно към изпълнението на проектите за рехабилитация и модернизация, подчертават от минната компания.

През последните седмици миньорите от трите открити рудника на „Мини Марица-изток” ЕАД са постигнали рекорд по откривка на земна маса. Изкопаването, транспортирането и насипването на над 2,2 млн. куб. метра земна маса в рамките на една седмица не е постигано от началото на месец януари 2009 година досега. С тези резултати се наваксва изоставането в разкривните работи от тежките първи месеци на годината.

Преди синдикатите от мините алармираха, че има изоставане по плана за разкривката, а този показател е важен, тъй като ако се достигнат разкривните хоризонти в даден участък, може да се наруши устойчивостта на земните пластове, което пък води до свлачища. А това на практика означава, че проблемният участък става опасен за хората и машините и там не би могло да се добиват въглища.

Източномаришките лигнитни въглища захранват трите топлоелектрически централи ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” АД, ТЕЦ „AES Гълъбово” и предприятието за производство на брикети „Брикел” ЕАД–Гълъбово. От добиваните въглища се произвеждат над 32% от електроенергията в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
fallback